Schaopedobbe mag weer stuiven

De Schaopedobbe nabij Elsloo heeft weer een open karakter gekregen. Het was de afgelopen dertig jaar volledig dichtgegroeid. Hoog tijd om de wind weer vrij spel te geven, vond It Fryske Gea.

Begin dit jaar is de natuurvereniging druk doende geweest in het gebied. ‘We hebben ervoor gezorgd dat heidevelden met elkaar verbonden werden en veel solitaire bomen gekapt werden, zodat de wind zijn gang weer kan gaan. Daarnaast is het stuifzand weer zichtbaar. Het stuift er zelfs weer’, vertelt Michel Krol van It Fryske Gea.

95 procent van het stuifzand in Nederland is de laatste jaren verdwenen. ‘Terwijl het enorm goed is voor de biodiversiteit. De flora en fauna, zoals diverse soorten vlinders, hagedissen en adders hebben baat bij dergelijke kleine ‘woestijntjes’ als ook op de Kale Duinen te vinden is. Daarom hebben wij dit project hoog op onze agenda gezet.’ Alles in het kader van het Natura 2000 beheerplan, laat hij weten.

Het duurde het lang voordat de natuurorganisatie los mocht met de kwaliteitsverbetering rondom de Schaopedobbe. ‘Daardoor hadden we eigenlijk wat te weinig tijd om alles te doen voordat het broedseizoen van start gaat op 15 maart. We hebben daarom onze werkzaamheden neergelegd om het project in de herfst af te maken’, laat Krol weten. Waar het normaliter erg droog is in het gebied was het er door de vele regenval, erg nat. Sporen van het grote materieel dat ingezet werd, was goed zichtbaar, evenals de paden: die waren niet meer te bewandelen. ‘Ze zijn allemaal hersteld, zodat de natuur weer haar gang kan gaan.’ En de wandelpaden weer begaanbaar. In de herfst haalt It Fryske Gea gedurende een week bomen weg.