Kanoën en paddleboarden kan door Compagnonsbossen

Ravenswoud heeft niet één, maar meerdere kanoroutes. De vaarten tussen de Compagnonsbossen door zijn sinds tien jaar geheel bevaarbaar. De route voert door de historische ‘wijken’ in een gebied.

Turf, afkomstig uit het omliggende gebied, werd door deze wijken afgevoerd richting de Compagnonsvaart in Appelscha. Vanuit daar werd het turf overgeladen op grotere turfschepen, zodat de brandstof kon worden verdeeld over heel Nederland. Kortom: routes met veel geschiedenis. Ravenswoud staat bekend om haar natuurschoon. Er zijn tochten met verschillende lengtes af te leggen. De langste kanotocht is 5,5 kilometer.

De tocht is geschikt voor het hele gezin. Zo zijn er kano’s voor één, twee of drie personen te huren (via de Jongens van Outdoor). Ook kan de bezoeker de route afleggen op een peddleboard, een trend waarbij je niet op de plank zit, maar staat; voor de durfal. De Compagnonsbossen zijn vrij ruig en prachtig om in te wandelen en te kanoën. Bij dorpshuis De Wijken, in het dorp, is een startlocatie. Vanaf die plaats kunnen kano’s in het water worden gelaten.

Kanoën is een uitstekende manier om het gebied van een andere kant te bekijken. Onderweg zijn enkele mogelijkheden gecreëerd waar gepicknickt kan worden. Ook zijn er op verschillende plaatsen aanlegsteigers, zodat kanoërs makkelijker uit kunnen stappen. Op een enkele plek moet de kano uit het water gesleept worden en in een volgend kanaal weer te water gelaten worden.