Historische Turfroute heeft bootjesmensen veel te bieden

De turfwinning heeft een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van het oude cultuurlandschap. Vanaf het midden van de 16e eeuw zijn veengronden afgegraven.

Daarbij is een netwerk van vaarten en wijken ontstaan. Het in Zuidoost-Friesland gelegen deel van de Turfroute bestaat voornamelijk uit die oude vaarwegen, zoals bijvoorbeeld de Opsterlandse Compagnonsvaart. De rustige vaarroute, met bruggen en sluizen, verbindt als een zilveren lint dorpen en natuurgebieden in het prachtige coulisselandschap.

Alle jaren draait de gewilde route op volle toeren. Tientallen plezierbootjes passeren dagelijks de sluizen van de historische vaartocht. Het is een grote toeristisch attractie. Met name in Appelscha en Oosterwolde liggen in het hoogseizoen de boten dicht opééngepakt in de Opsterlandse Compagnonsvaart, maar ook dorpen als Donkerbroek, Oldeberkoop en Dieverbrug pikken een graantje mee van de toeristische vaart.

Waar al deze booteigenaren voor komen? Voor een stukje rust en romantiek. Vele recreanten kiezen bewust voor de Turfroute, omdat het er zo heerlijk rustig varen is. De ene keer vaar je door het bos, de andere keer door de heide en even later lopen de koeien met de boot mee als je tussen de weilanden doorvaart. De route is één van de best bewaard gebleven geheimen van Friesland. Vooral van het gemoedelijke dat de streek uitstraalt geniet de waterrecreant enorm.

Het vaarseizoen is van 15 mei  tot en met 15 september. De bruggen en sluizen in de trajecten Uilesprong - Drentsche Hoofdvaart en Mildam - Drentsche Hoofdvaart worden in deze periode bediend van 9.30 uur tot 16.30 uur (geen middagpauze). De bruggen en sluizen worden op feestdagen en zondagen in mei, juni en september niet bediend. Bij het opvaren van de Turfroute wordt geen entree meer gevraagd.