Beleefpaden bieden vertier voor jong en oud

Het 2,2 kilometer lange Bosbergpad in Appelscha voert langs de leuke bosattracties rond de Bosberg. De tien infopanelen langs het pad geven daarnaast informatie over de cultuur en historie van de omgeving.

Het pad voert vanaf de Bosberg via de Boerestreek, het Klimbos, de Bosbergtoren en de zandvlakte terug naar de Bosberg. Wie het beleefpad volgt, krijgt op de infopanelen onder meer informatie over de oude woonkern Duinenzathe, die tot ongeveer 1830 bestond uit dertien boerderijen, gelegen aan wat nu de Boerestreek is. Ook de Bosberg met uitkijktoren en het Openluchttheater komen aan bod.

Wandelaars kunnen zich daarnaast vermaken met een online ganzenbordspel. De online app, waarmee iedereen ganzenbord kan spelen op het pad kan gratis worden gedownload in de appstores. De app heeft de titel ‘Ganzenbord Bosberg’ en is te herkennen aan het gele logo.

Bij het openen van het online Ganzenbord gaat de speler via de openbare versie alleen, in een groepje of tegen elkaar 140 vragen over het Drents-Friese Wold beantwoorden. Deze nummers zijn aangebracht op het beleefpad, zodat de speler het pad ook meteen loopt. Zo leert de speler door middel van het spelen van het spel meer over het natuurgebied en de omgeving. De vragen gaan zowel over natuur als cultuur en zijn soms best pittig. Het Ganzenbord begint als de deelnemer(s) zich aan het begin van het pad, naast de Hoolten Klinte bevinden.

Het Belevingspad Hoogersmilde start bij de parkeerplaats aan de Bosweg in Hoogersmilde, nabij Camping De Reeënwissel en Vakantiepark het Drentse Wold. De route is voorzien van objecten. Wandelaars komen door het bos, maar ook over de hei en langs de heuveltjes van Hoogersmilde.