Archeologie staat centraal in Oold Ark

Een leuk uitje is een bezoek aan korenmolen De Weyert en museum Oold Ark in Makkinga. Het museum - in het vroegere coöperatiegebouw CAV - is direct verbonden met de molen.

Sinds 2013 staat museum Oold Ark officieel als geregistreerd museum te boek. Albert Mulder uit Makkinga is de grondlegger van het museum. Begin 2011 overleed hij op 89-jarige leeftijd. Door de jaren heen verzamelde Mulder gereedschap van de boerderij, de veenderij en uit allerlei beroepen. Zijn collectie was het begin van het museum.

‘Het is goed voor het nageslacht dat Museum Oold Ark veel van deze historie en in het bijzonder veel gereedschappen van verdwenen beroepen bewaart’, zegt Europarlementariër Jan Veenstra, tevens afkomstig uit het dorp.

Archeologie staat dit seizoen centraal in museum Oold Ark in Makkinga. Met de nieuwste wisseltentoonstelling op de bovenverdieping verbindt het museum de lokale historie met de gereedschappen in de vaste collectie.

De informatiewand in de korenmolen vertelt het verhaal van Korenmolen De Weyert in al zijn facetten. Het gaat onder andere over de historie, met speciale aandacht voor de naamgever, Weyert Zeephat, die van 1881 tot 1970 actief was als molenaar. De wand geeft echter ook inzicht in de techniek en het maalproces. De trap met stoellift maakt die ook voor mindervaliden toegankelijk.

De Weyert is één van de molens waar molenaars in de dop een opleiding kunnen volgen. Afhankelijk van de wind wordt er op één dag zo’n 200 kilogram graan vermalen tot meel.