Heks richt magische beleeftuin in met dwaalpad en heksenhuisje

Het beeld dat je hebt bij een heks verandert snel als je kennismaakt met Margarita Rongen, de ‘heks van Appelscha’. Hoewel ze wel een bezem heeft, gaat het om een heel normale verschijning.

Bezoekers worden gastvrij door haar ontvangen in het Heksenmuseum De Heksehoeve, dat achter haar oude boerderij aan de Drentseweg 46 ligt. Daar heeft ze haar grote tuin omgetoverd in een bijzondere attractie.

Het Heksenmuseum is het enige in zijn soort in Nederland en staat volop in de belangstelling. De heks van Appelscha is niet alleen in haar eigen dorp, maar ook ver daar buiten, een bekende  verschijning. Sinds de opening van de Heksehoeve negentien jaar geleden zijn er al veel mensen uit binnen- en buitenland bij haar over de vloer geweest.

‘Voor mij is de bijnaam Heks van Appelscha een eretitel’, stelt Margarita. Hoewel ze op haar  negentiende ingewijd is, voelt zij zich al haar hele leven heks. Een heks heeft een bijzondere band met de natuur en respecteert al het leven op Moeder Aarde en houdt zich aan de twee  heksenwetten: ‘Doe wat ge wilt maar schaadt een ander nooit’ en ‘Alles wat ge doet krijgt ge drie keer terug’. Hekserij heeft niets met ‘zweverigheid’ te maken, zoals sommigen denken. Wij staan met onze beide benen stevig in Moeder Aarde.’

Er is in de magische belevingstuin van het museum van alles te beleven. Naast de 28 rituelen is er op de één hectare grote tuin een dwaalpad en er staat een heksenhuisje met een groot terras waar je van een kopje thee kunt genieten. Er is ook een overdekt terras, waar de bezoekers als er een buitje valt, kunnen schuilen. Regent het wat langer, dan geeft Margarita er een interactieve lezing.

www.heksehoeve.com