In het Nationaal Vlechtmuseum kun je zelf ook vlechten

In de voormalige Rietvlechtschool in Noordwolde huisvest een boeiend museum voor jong en oud: het Nationaal Vlechtmuseum. De Rietvlechtschool is een prachtig monumentaal gebouw van meer dan een eeuw oud.

Naast aandacht voor het verleden komen moderne vormgevers aan bod, zoals Dirk Sliedrecht, Jan des Bouvries en Marcel Wanders.

De Rietvlechtschool werd gebouwd als eerste ambachtsschool voor één ambacht. Het vlechtambacht werd in Noordwolde tientallen jaren doorgegeven aan generaties jonge vlechters. Het leeft weer als van ouds in de voormalige school. Het Nationaal Vlechtmuseum, dat er sinds 2001 gevestigd is, wil de kennis en vaardigheden rond het ambacht graag doorgeven op allerlei niveaus. Het museum laat zien dat vlechten één van de oudste ambachten ter wereld is. Noordwolde profileert zich als het vlechtdorp van Nederland. De vlechtindustrie in het dorp vindt zijn oorsprong in de huisindustrie. Manden werden gevlochten van de in het wild groeiende wilgenteen, wegedoorn en berkentwijg. Vrouwen vlochten platte, ronde en ovale boodschappenmanden, slagers- en visventersmandjes. Mannen ontfermden zich over grotere twijgmanden.

Na 1875 begon geleidelijk aan het stoelen maken het mandenvlechten te overvleugelen, waarbij het stoelen maken als huisarbeid afnam. Er ontstonden kleine bedrijven. Door de komst van de Rijksrietvlechtschool kreeg de stoelenindustrie in Noordwolde een nieuwe impuls.

Ook de stoel van televisiemaker Rik Felderhof is er te zien. Bezoekers kunnen er zelfs in zitten. Naast de uitgebreide collectie nationaal en internationaal vlechtwerk, waarvan een groot gedeelte afkomstig is uit Indonesië, schenkt het museum aandacht aan hedendaags werk.

Actief aan de slag met vlechten kan ook, bijvoorbeeld in het ‘Vlechtcafé’. Tijdens het Vlechtcafé kan iedereen die geïnteresseerd is in vlechten of dat graag een keer wil uitproberen, onder leiding van onze Vlechtvrijwilligers een mandje, dienblaadje of mezenpuntje vlechten. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven.

www.vlechtmuseum.nl.