Uitkijktoren Zeven kijkt uit over Fochteloërveen

Even buiten Ravenswoud staat een uitkijktoren van Natuurmonumenten. De constructie is 18 meter hoog en ziet eruit als een gedraaide zeven. Het is een geliefde plaats voor vogelaars en kijkt uit over het Fochteloërveen. Met een beetje geluk zijn in het voorjaar en ’s zomers kraanvogels goed te bekijken vanuit deze uitkijktoren. Deze vogels keren jaarlijks terug naar het hoogveengebied.

De uitkijktoren in het Fochteloërveen met zijn adembenemende uitzicht is een opvallende verschijning. De belangrijkste eis voordat hij werd ontworpen was om een toren te ontwerpen die ook gebruikt zou kunnen worden door mensen met enige hoogtevrees. De gekozen oplossing is een knik in de steile trap. Je kunt hierdoor de totale hoogte niet zien.

De toren is geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Om het beeld van het uitgestrekte open veengebied niet te verstoren staat de toren in de bosrand. De toren heeft een stalen constructie die geheel bekleed is met onbehandeld larikshout, dat vergrijst met de tijd. Hierdoor wordt de toren één met de achterliggende bosrand. Het grote panoramaraam is gericht op het noorden, zodat je geen hinder hebt van tegenlicht.

Met het ontwerp zijn diverse prijzen gewonnen waaronder de Houtarchitectuur Publieksprijs, de Vredeman de Vries Publieksprijs voor architectuur en de rijksprijs  voor inspirerend opdrachtgeverschap. Van het ontwerp van architect Dick de Haan staat In Madurodam een replica in aangepast formaat, samen met een bezoekerscentrum in een mini-natuurgebied. De toren is per fiets of te voet te bereiken vanaf een parkeerplaats.