In Fochteloo zijn kampen Ybenheer en Oranje volledig heringericht

De kampen Ybenheer en Oranje in Fochteloo zijn het afgelopen jaar volledig heringericht. De bezoekers die het terrein betreden, krijgen aan de hand van informatiepanelen een indruk hoe het er ooit was. Er zijn nog enkele originele restanten van de beide kampen. Tot vorig jaar werden die door de natuur overwoekerd en waren bijna onbereikbaar.

Inmiddels voeren nieuw aangelegde paden langs de tastbare herinneringen van een bewogen periode. In juni 1942 moesten 72 joodse mannen uit Den Haag zich er melden om dwangarbeid te verrichten. Later kwamen daar nog eens 100 joden bij. Ze werden verplicht te spitten in het Fochtelooërveen en later om aardappelen te rooien.

In de nacht van 2 op 3 oktober is het kamp door de nazi’s ontruimd. De joden moesten lopend naar Assen en werden daarna in kamp Westerbork op de trein gezet naar de gaskamers van Auschwitz. Bijna niemand van hen overleefde de oorlog. In 2002 kwam op initiatief van stichting Joodse Werkkampen ter herdenking een monument op de locatie van Ybenheer.

Dat Ybenheer ooit een werkkamp voor joden is geweest, wisten weinig mensen. De periode die meer bekend was, dateert uit de jaren 50 en 60 toen de barakken in Ybenheer en het naast gelegen Oranje werden gebruikt als woonoord voor Molukse ex-militairen en hun gezinnen. Van die periode zijn veel foto’s bewaard gebleven. Bovendien zijn in Ooststellingwerf nog diverse Molukkers te vinden die in de barakken woonden.