Honden en paarden mogen spartelplas in

Op een steenworp afstand van het Canadameer ligt de spartelvijver, speciaal voor honden en paarden. De spartelplas in het Drents-Friese Wold heeft sinds een jaar grotere stranden en de stranden zijn vlakker gemaakt.

Om de ruime vijver heen zijn mooie picknick plekjes te vinden. Deze vijver is ongeveer één meter diep en de honden en paarden kunnen er het hele seizoen in.

Door het rechts gelegen gebied voert het Aekingapad. De route voert langs de spartelvijver. Beide zijn te bereiken vanaf de parkeerplaats aan de Canadaweg via het fietspad. Na enkele honderden meters krijgt de wandelaar de keuze om Aekingapad te volgen of via het fietspad naar de spartelvijver te wandelen. Het Aekingapad voert door wat voorheen landbouwgebied was. Het is door Staatsbosbeheer omgevormd tot natuurgebied. Waar eerst maïs werd verbouwd, zijn 80.000 bomen geplant. Berken, hulst, grove dennen en hazelaars. Allemaal van ecologisch zaad.

Waar je doorheen loopt is een jong bos van inmiddels zes jaar oud. Alles begint te groeien en je ziet het bos als het ware ontstaan. Inmiddels zijn er bomen van al drie meter hoog te vinden. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

De spartelvijver is apart omheind. Vele honden genieten hier van de vrijheid. Hondenbezitters zullen onderweg regelmatig een bankje vinden om van de spelende dieren te kunnen genieten. Aan de andere zijde van de spartelplas zijn andere routes te lopen, zowel te voet als met het paard.

Sinds de opening in mei 2014 heeft de spartelvijver een grote aantrekkingskracht op honden en ruiters. Staatsbosbeheer haakte daarom in op de wens van de gebruikersgroep. Het zand van de afgraving is afgevoerd en werd gebruikt als ophoogzand bij bouwlocaties.

Door de komst van de spartelplas, komen honden en paarden niet in het naastgelegen Canadameer, waardoor dat meer schoon blijft.