Blotevoetenpad staat garant voor festijn

Schoenen en sokken uit en gaan! Het blotevoetenpad van Staatsbosbeheer in Appelscha staat voor jong en oud garant voor een avontuurlijk uitje.

Af en toe is het aftasten als je over de stenen moet lopen en ook de dennenappels prikkelen behoorlijk aan de voeten. De loper ondervindt tijdens de route hoe tientallen ondergronden aan de blote voeten voelen. Van zand tot mos en van blad tot schors en een wiebelende boomstam. Alles komt voorbij. Vooral als de jeugd aankomt bij de modderpoelen gaan ze er stuk voor stuk dwars doorheen. ‘Wat is dit diep’, zegt Djura Dijkstra, die het pad loopt. ‘Echt super leuk dit pad.’ De route valt in de smaak bij de bezoeker en veel wandelaars keren terug. Jaarlijks wordt het blotevoetenpad door zo’n 2.500 mensen verkend.

Kastanjehout
Aan het Blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold bij het Buitencentrum wordt vaak onderhoud gepleegd. Werd er voor de opening in 2014 nog hout uit het omringende bos gebruikt, in 2017 is er gekozen voor kastanjehout dat minimaal twintig jaar mee moet gaan. Het pad was rottende. Daarom heeft Staatsbosbeheer voor de vernieuwing gekozen. In 2020 wordt het pad ook vernieuwd: vrijwilligers hebben nieuwe bakken met verschillende steentjes en grind ingericht en er wordt een nieuw bruggetje over een sloot aangelegd. Tevens is het hout van een aantal hindernissen vervangen, zodat ze weer een paar jaar mee kunnen.

Voetenspoelplaats
Vieze voeten aan het einde van het 2,2 kilometer lange pad? Geen zorgen. Aan alles is gedacht. Aan het eind van het pad is een grote voetenspoelplaats geïnstalleerd. Zo kan iedereen na het avontuur toch weer schoon de dag vervolgen.

Mocht een groep veel te vies zijn, wordt er een hogedrukspuit tevoorschijn getoverd.