De Kale Duinen is elke dag anders

De Kale Duinen. Er is van alles te doen. De bezoeker kan er wandelen, fietsen, mountainbiken, zandkastelen bouwen en bovenal genieten.

De Kale Duinen is het enige overgebleven gebied van het Drents-Friese Wold dat er nog uitziet zoals het hele nationale park er 120 jaar geleden uit zag. Toen was het gebied tussen Appelscha, Elsloo, Diever en Smilde één grote zandvlakte. Omdat de bevolking last had van het stuifzand werd het beplant met bomen, op die ene plek na. Dat plekje, de Kale Duinen, bleef kaal om het nageslacht te laten zien hoe de hele omgeving er destijds uitzag. Staatsbosbeheer doet er alles aan om het 100 hectare grote gebied te laten stuiven.

Op diverse delen is duidelijk te zien dat er aan de bosrand allemaal afgezaagde stammen staan. Een aanzienlijk deel van het bosareaal is gekapt. Op de Kale Duinen is sinds 1990 niet minder dan 175 hectare bos naar beneden gehaald. De bedoeling van deze rigoureuze ingreep was dat de wind vrij spel kreeg in het stuifzandgebied en het gebied is teruggegeven voor het natuurlijke spel van zand en wind. Wie er ronddwaalt zal zien dat het gebied er elke dag anders uitziet. Dan ligt daar een hoop zand, even later is hij weer weg. Flora en fauna krijgen er nieuwe kansen. En de schaapskudde die in het gebied loopt, houdt de bodem kaal. Twee jaar geleden is het hek rond de zandverstuiving enkele tientallen meters naar de buitenkant verschoven, zodat de grazers nog meer ruimte hebben en het open karakter blijft bestaan. Zo kan de automobilist vanaf de Canadaweg tussen Appelscha en Zorgvlied tevens genieten van het uitzicht over het uitgestrekte natuurgebied.