Discussie over aanpak rupsen

Wolvega - De gemeente Weststellingwerf blijkt - naast de preventieve bestrijding met nematoden - diverse natuurlijke methoden te gebruiken om de overlast van de eikenprocessierups beperkt te houden. De Vlinderstichting meldt dat dit foutief was gemeld op de eigen website.

De kaart met de bestrijdingsmethoden van gemeenten is dan ook aangepast. Eerder had Weststellingwerf na de berichtgeving van vorige week ook al op de bredere aanpak gewezen, vergelijkbaar met Ooststellingwerf.

De Vlinderstichting roept gemeenten nog wel steeds op om per direct te minderen met het sterk groeiende gebruik van bacteriepreparaten en aaltjes als bestrijdingsmethode tegen de eikenprocessierups. Want die doden volgens de stichting niet alleen de eikenprocessierups, maar ook andere rupsen van ruim 100 andere soorten die in de eiken leven. De gemeente bestrijdt eikenprocessierupsen met nematoden, minuscule aaltjes. Daarmee zijn ruim 4500 eiken besproeid. De gemeente stelt dat deze aanpak niet leidt tot de dood van ook andere rupsen. Daar gaat de Vlinderstichting niet op in.