Nostalgie bij de Driewegsluis

Nijetrijne - Voor de oudere vaarders is het een reis terug in de tijd. De begin zeventiger jaren gesloten Driewegsluis was dinsdag en woensdag in gebruik.

De brug bij de Linthorsthoman-sluis krijgt een nieuwe cilinder, zodat de boten tijdelijk door de oude sluis moeten varen. ‘Mensen vinden dat prachtig’, aldus sluiswachter Minke van den Berg. Samen met collega Cees ten Veen draait zij handmatig het sluisschot en de deuren open. Ook het bruggetje moet handmatig worden bediend. Het kost de nodige zweetdruppels, maar daar malen de sluiswachters niet om. ‘Het is nostalgie. Ik vind het zelf ook prachtig’, toont Van den Berg haar enthousiasme.

Kers op de taart

Ze bedient al zes jaar de Linthorsthoman-sluis. Het schutten van de oorspronkelijke sluis is voor haar de kers op de taart. Door de oude sluis passeerden schepen tot gemiddeld zo’n 100 ton; de huidige sluis nieuwe laat schepen toe tot zo’n 600 ton. Sinus Scheenstra (85) was 30 jaar sluiswachter bij De Driewegsluis. Hij woont er nog steeds en kijkt met veel plezier naar het ouderwetse schutten van de boten. ‘Ze hadden nooit een nieuwe sluis moeten bouwen. De mensen vinden dit prachtig.’