Willemsoord memoreert 200-jarig bestaan met kunstwerk

Willemsoord – Plaatselijk Belang Willemsoord wil een kunstwerk oprichten bij de kerk aan de Steenwijkerweg. Dit jaar viert het dorp zijn 200-jarig bestaan en speciaal voor dit jubileum maakt de dorpsvertegenwoordiging werk van een blijvende herinnering.

De gemeente Steenwijkerland hier positief tegenover en stelt 9750 euro te beschikking voor de komst van het beeld.

Inmiddels is de Friese kunstenaar Frits Stoop benaderd om een ontwerp te maken. Stoop is wat dat betreft geen onbekende in Steenwijkerland. In 2002 maakte hij samen met zijn vrouw Alie het beeld In De Ribben dat een plekje kreeg in Kalenberg.

Stoop is gevraagd om koning Willem II, die in het midden van de 19e eeuw regeerde over Nederland, in het beeld te verwerken. Niet alleen is Willemsoord naar hem vernoemd, ook betaalde de koning de bouw van de dorpsschool. Dus ook die link wordt zichtbaar gemaakt in het uiteindelijke werk.

Het is de bedoeling dat het kunstwerk op 11 september 2020 onthuld wordt, dan bestaat de school in Willemsoord precies 200 jaar. De leerlingen van de school worden bij de onthulling betrokken. Plaatselijke Belang Willemsoord wil ook de Commissaris van de Koning uitnodigen voor de onthulling.