Dassen komen terug naar het Wold

Ze laten zich bijna nooit zien, maar toch zitten er een redelijk aantal: dassen in het Drents-Friese Wold. Tijdens een telling werden er bijna vijftig waargenomen.

En dat terwijl er begin jaren zestig bijna geen dassen meer te vinden waren in de omgeving. Door een jachtverbod en bescherming en later de aanleg van dassentunnels onder de drukke wegen door, is het soort nu weer vrij algemeen geworden en blijven de aantallen stijgen. In Drenthe zijn nu vijfhonderd burchten te vinden. Soms leeft er een gezin met zelfs opa en oma samen in een burcht, maar soms is de burcht ook helemaal leeg. Het Drents-Friese Wold telt in totaal ongeveer dertig burchten. 

Omdat het een schuw dier is, worden dassen amper of nooit gezien, zelfs niet door mensen die al hun hele leven in Appelscha wonen. Waar de dassen wonen? Dat doen ze het liefst vlakbij een open veld, omdat ze gek zijn op wormen en torren. Bij voorkeur moet er ook een watertje in de buurt zijn. Wie ze wil zien, doet er goed aan een wandeling te maken als de schemer haar intrede doet. Dan komen de wit met zwart gestreepte beesten ook tevoorschijn.