Buitencentrum heeft boswachterslab

De oude filmzaal in het Buitencentrum Drents-Friese Wold is vorig jaar omgebouwd tot boswachterlab. Kinderen kunnen daar gevonden spullen uit het bos beter bekijken, onder een microscoop of ze kunnen een gevonden uilenbal uitpluizen op een onderzoekstafel.

Het lab biedt mogelijkheden om via een VR-bril als een slang door het bos te kruipen en zo de wereld op een andere manier te bekijken. Er zijn vele boeken aanwezig en er is een expositieruimte, waar de jeugd zelf gevonden spullen ook tijdelijk mag exposeren.

De filmzaal stamde uit 2001 en sloot niet meer volledig aan bij de boodschap die Staatsbosbeheer over het Nationaal Park wil uitdragen. Het boswachterslab is ingericht als de ‘werkkamer van de boswachter’. Het is een combinatie tussen een rariteitenkabinet en een biologisch veldstation waar iedereen van alles kan ontdekken.

Mega klauw
Onder de microscopen kunnen voorwerpen nader geïnspecteerd worden. Een voorbeeld daarvan is een pootje van een wandelende tak. Als kinderen die vergroten, lijkt het net of het beestje mega klauwen heeft.

Zodra een bezoeker binnenstapt, wordt die persoon verwelkomt met een filmpje van de boswachter. Hij geeft tevens uitleg over het bijzondere natuurgebied.

VR-brillen
Met virtual reality kunnen bezoekers een ontdekkingsreis maken als ze één van de VR-brillen opzetten. Zo beleven ze bijvoorbeeld een spannende zoektocht naar de adder. Bij het opzetten, lijkt het net of de bezoeker zelf over de grond beweegt. De VR-brillen zijn af te halen bij de balie in het Buitencentrum. Er kunnen ook andere beelden afgespeeld worden. En af en toe is de boswachter aanwezig in zijn lab. Dan is het tijd voor een workshop.

www.staatsbosbeheer.nl