De Bosbergtoren is een reusachtige den

De Bosbergtoren wordt ook wel de grootste den van het woud genoemd. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam. Niet alleen bovenin valt er veel te bekijken. Vanuit de toren zijn Assen en Leeuwarden goed te zien.

Generaties lang zijn er namelijk herinneringen gemaakt en vastgelegd in Appelscha. Deze herinneringen zijn samengebracht op doeken, die in de toren hangen. Vanaf de Bosbergtoren kan het Drents-Friese Wold en de wijde omgeving van boven bekeken worden. Assen is te herkennen aan de politietoren en bij helder weer zijn Leeuwarden en Groningen te zien.

De uitkijktoren werd eind 2016 geopend en is gebouwd op de 20 meter hoge stuifduin, genaamd Bosberg. Met zijn 33 meter is de toren twee keer zo groot als zijn voorganger, de Belvedère. Helemaal bovenin is een panoramadek met glazen ‘zijtakken’. De toren bleek al snel een toeristische trekpleister. Duizenden bezoekers beklimmen de toren jaarlijks. 

Op infopanelen worden de richtingen weergegeven. Onder andere een hunebed, de Turfroute, New York, Rome en de veerboot in Harlingen worden aangegeven op de tientallen wegwijzers die het bovenste platform rijk is. Er is ook een verrekijker geïnstalleerd. Met de kijker kan ingezoomd worden op het dorp, de omliggende bossen, maar ook de Achmeatoren in Leeuwarden, die met het blote oog vrij lastig waarneembaar is.

Het mogelijk voor invaliden om via het betonnen Bosbergpad de toren te bereiken. In de Bosbergtoren zit een lift, zodat iedereen van het uitzicht kan genieten. Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar bij omliggende ondernemers en kosten twee euro per kaartje.

Naast de ingang van de Bosbergtoren groeit een bijzonder fenomeen; een oerboom. Boomtoppen die uit de Bosberg steken zijn waarneembaar, maar wat bleek in 2015? Er leeft een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud in de Bosberg. Op de heuvel, naast de toren is er alles over te lezen.