Broers Pesman sluiten deur van familiebedrijf

Wolvega - Klaas en Henk Pesman sluiten de deuren van hun winkels First Lady en Colors & Home in Wolvega. Beide broers hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en opvolging is er niet. Zo komt er een einde aan de zaak, die bijna 150 jaar geleden startte.

Rond 1880 begon Egbert Wierda, de overgrootvader van de broers Pesman, een zaak in textiel, manufacturen en hoeden op het Oost. In 1904 werd het huidige pand op het kruispunt in Wolvega van de familie Sickenga gekocht. Vanaf die tijd gingen medewerkers van de winkel met koffers met handel naar de klanten toe, vooral in de Westhoek. Dit ging eerst per fiets, later op de Harley en weer later werd de eerste auto aangeschaft.

Na Wierda waren de opa, vader en oom van Henk en Klaas Pesman eigenaar van de winkel. Henk Plasman stapte na het afronden van de MULO in 1966 in de zaak. Klaas was eerst werkzaam in de rotanindustrie in Noordwolde, voordat hij ook ging werken in het familiebedrijf.

Twee afdelingen

In 1967 werd de winkel verbouwd en opgesplitst in twee afdelingen: een voor damesmode (First Lady) en de ander voor woninginrichting (Colors & Home). De ingang van de dameswinkel is aan de Hoofdstraat Oost, de woonwinkel heeft de ingang aan de zijkant van het pand, aan de Steenwijkerweg. In de loop der jaren hebben er diverse verbouwingen plaatsgevonden, waaronder een rigoureuze aanpak in 2006.

Geen opvolging

Op 30 april openen beide winkels voor het laatst de deuren. Een vijfde generatie eigenaren komt er niet. Henk Pesman (71): ‘De kinderen hebben geen interesse in onze opvolging. Ik ben na mijn pensioen halve dagen door blijven werken om Klaas, die nu 65 is, bij te staan. Nu is het tijd om te stoppen.’ De broers zetten het winkelpand te koop. Binnen een jaar was de verkoop rond. Henk Pesman: ‘Ik ben dankbaar dat we het pand kwijt zijn.’

Onzekere tijden

Ook First Lady en Colors & Home merken de gevolgen van de coronacrisis. ‘Op dit moment draaien de winkels nog een leuke omzet, maar het zijn onzekere tijden. Ik snap daarom ook wel dat onze kinderen er niet in willen stappen. En er is natuurlijk ook de concurrentie van het internet’, zegt Pesman.

Een opruimingsuitverkoop is niet toegestaan, uit angst dat er teveel mensen tegelijk in de winkel komen. Pesman: ‘We mogen nu niet meer dan zes mensen tegelijk in de zaak hebben. Wellicht moeten we de opruiming uitstellen. Dat is een spagaat waarin we zitten.’

Even slikken

Henk Pesman is dus sinds 1966 aan de familiezaak verbonden. Daar komt over enkele weken een einde aan. ‘Het is een einde van een tijdperk. Het doet nu nog geen zeer, maar straks ga ik het loopje naar de winkel wel missen. Dat wordt even slikken, maar het is niet anders.’