Miniscule wormpjes pakken eikenprocessierups aan

Boijl - De gemeente Weststellingwerf gaat de eikenprocessierups preventief te lijf.

Dinsdag 14 april start hoveniersbedrijf Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een biologische bestrijdingsactie op ruim 4500 eiken in Boijl, Oosterstreek, Noordwolde, Zandhuizen, Vinkega, Steggerda, De Blesse, Blesdijke, De Hoeve, Oldeholtpade, Nijeholtpade, Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde, Wolvega, Sonnega en Oldetrijne.

Wormpjes

Het gaat om een preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eikenbomen te besproeien met nematoden (miniscule wormpjes). De nematoden infecteren de jonge rups, waardoor die sterft. Dit is een biologische en natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mens, dier en natuur. Met deze biologische methode haalt de gemeente gemiddeld 90% van de plaag bij de behandelde bomen weg. De gemeente Weststellingwerf bestrijdt de eikenprocessierups inmiddels een aantal jaren op deze manier. Met ruim 4500 eiken worden er dit jaar veel meer eiken behandeld dan voorgaande jaren. Toen werden er gemiddeld 1300 eiken behandeld. Dit jaar worden ook veel bomen in Wolvega, waaronder de woonwijk De Heide, preventief behandeld.

Brandharen

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Na zonsondergang

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. In de avonduren of ’s nachts besproeit de hovenier de bomen met de nematoden. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de wormpjes niet tegen zonlicht kunnen. Twee weken na de eerste bestrijdingsronde wordt deze herhaald.

Dichte spinsels

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt in de maanden april tot en met juli voor in eikenbomen in verschillende delen van het land. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.