Maispercelen krijgen dit jaar weer een rand met zonnebloemen

Wolvega - De zonnebloemactie waarbij een rand van zonnebloemen rondom de maispercelen wordt gezaaid was vorig jaar een groot succes. Daarom gaat de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (VANL) Weststellingwerf de actie dit jaar herhalen.

De leden van VANL kunnen gratis zonnebloemzaden bestellen, maar ook LTO-leden die geen lid zijn van VANL kunnen meedoen..

Het zonnebloemzaad is officieel zaaizaad. Het kan dus gewoon in de zaaimachine van de mais. De buitenste bak van de zaaimachine vullen met zonnebloemzaad en vervolgens na één rondgang om het perceel de zaaibak weer leeg maken en maiszaad in doen. Zonnebloemen kunnen niet tegen de bespuiting die bij mais plaatsvindt, dus de buitenste rand moet niet gespoten worden. Daarom heeft het ook geen zin om zonnebloemzaad te mengen met maiszaad.

De agrariërs in Weststellingwerf zoeken telkens naar manieren om iets extra’s te doen voor klimaat en milieu. Zonnebloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn ook goed voor de bijen en de vogels. Vorig jaar hebben maar liefst 48 deelnemers  zich aangemeld en samen verzorgden zij 80 kilometer rand. De agrariërs hopen dit jaar op een succesvolle groei zodat iedereen, zowel mens als dier, deze zomer kan genieten van de zonnebloemen.