Noodverordening van kracht

Wolvega – In Weststellingwerf is vanaf vandaag (vrijdag) officieel een noodverordening van kracht. Meer dan drie mensen bijeen en niet genoeg afstand is dus nu strafbaar.

Met deze nu getekende noodverordening kan burgemeester Andre van de Nadort optreden tegen inwoners en ondernemers die zich niet houden aan de rijksmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De burgemeester kan specifieke locaties sluiten, zoals parken, winkels en campings. Ook kunnen boetes worden opgelegd.

Het gaat dus om het verbod op groepsvorming en het verbod op bezoek aan bepaalde zorginstellingen. Een huishouden en spelende kinderen tot en met 12 jaar, onder begeleiding van een ouder, zijn hierop uitgezonderd. Bij een begrafenis of huwelijk mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. 

Noodzaak

Met name de maatregel van het houden van anderhalve meter afstand is een noodzakelijke maatregel om het virus onder controle te krijgen. Winkels mogen hun deuren wel openhouden, maar moeten maatregelen treffen om bezoekers 1,5 meter afstand te laten houden. De afstandsregel geldt ook gewoon op straat.

Campings en jachthavens moeten hun sanitaire voorzieningen sluiten tot in ieder geval 6 april. De recreatiebedrijven kunnen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken, bijvoorbeeld als ze een stacaravan hebben. Het verbod geldt gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens.

Gezond verstand

De gemeente ziet boetes en sluitingen als een uiterste maatregel waarvan liever geen gebruik van wordt gemaakt. 'Het is ook niet nodig wanneer iedereen zijn gezonde verstand gebruikt en de maatregelen opvolgt. Wanneer iedereen meewerkt, kunnen we de verspreiding van het coronavirus stoppen.' Als mensen toch met drie of meer zijn en onvoldoende afstand houden, dan is volgens de Veiligheidsregio aanspreken tot nu toe voldoende gebleken.

Het wordt al met al weer een cruciaal weekeinde. Het advies om afstand te houden werd het vorig weekeinde door velen in de wind geslagen. In bossen, parken en op stranden waren grote groepen mensen tegelijkertijd aan het wandelen gegaan. Het gevaar op besmetting is daardoor vele malen groter. Premier Mark Rutte roept iedereen dan ook opnieuw op thuis te blijven.

In de noordelijke ziekenhuizen zijn 300 besmettingen vastgesteld. Dat is 0,02 procent op ongeveer 1,5 miljoen noorderlingen. Er zijn provincies waar dat percentage tien keer zo hoog is. Weststellingwerf telt twee patienten. Een inwoner van de gemeente Westerveld is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.