Verdachte die zich als slachtoffer profileert, zet kwaad bloed

Nijelamer – In Nijelamer is opwinding ontstaan door het verhaal dat Bram Schmidt vorige week in de Stellingwerf vertelde. Hij stelde ten onrechte van een diefstal in Nijelamer te worden beschuldigd.

‘Voor ons staat 100% vast dat hij de dader is’, zegt Jan Sijtsema, wiens portemonnee met ongeveer 400 euro, zijn rijbewijs en diverse pasjes werden gestolen.

De inwoner van Nijelamer twijfelt er seconde aan dat de politie de 32-jarige inwoner van Ermelo terecht heeft aangehouden. De man was op de morgen van de inbraak ook gezien bij jachthaven De Driesprong in Langelille. Eigenaar Frans de Vries betrapte hem daar op zijn erf, waar de voor hem onbekende man net in de deur van een schuur stond.

Zonder twijfel

Toen De Vries vroeg wat de man daar deed, kreeg hij een vreemd verhaal over te verrichten stucwerk te horen. Het viel op dat de onbekende zijn auto uit het zicht bij de haven had geparkeerd. Frans de Vries herkende de man later van een foto. ‘Zonder twijfel dezelfde man die vorige week ook in de Stellingwerf stond.’ Hoewel de verdachte uit Ermelo bij De Driesprong geen strafbare dingen heeft gedaan, deed De Vries wel aangifte. ‘Dit deugt niet.’

Een andere getuige zag een VW-cady (de auto waarin de verdachte die dag reed) ’s morgens op de Hogeweg in Oldelamer staan. Een man liep daar naar een leegstaand huis en belde twee keer aan.

Begraafplaats

De belangrijkste getuige is Sipke de Jong (70). Hij woont pal naast de begraafplaats in Nijelamer en komt er als bestuurslid en als grafdelver bijna dagelijks. Op de morgen van de diefstal zag De Jong een man lopen die zich op de begraafplaats verdacht gedroeg. Hij liep ondermeer achter de coniferen in de richting van het baarhokje. De Jong zag dezelfde man even later gaan naar het naast de begraafplaats gelegen huis van Jan en Nicolien Sijtsema. De Jong vertrouwde het niet en belde Jan Sijtsema via zijn mobieltje op. ‘Ik was op dat moment met mijn zoon in Steenwijk. Zo’n drie kwartier later kwamen we thuis. De voordeur stond open. Mijn op tafel liggende portemonnee bleek verdwenen.’

Achtervolging

Inmiddels was het signalement en de auto van de geziene man bekend. ‘Terwijl we nog stonden te praten, reed de betreffende auto voorbij’, vertelt Jan Sijtsema. Samen met zijn 23-jarige zoon zette hij per auto de achtervolging in. Ondertussen werd de politie gealarmeerd. Ook Sipke de Jong sprong in zijn auto, maar hij verloor de weggesnelde auto’s uit het zicht.

Politie aan de lijn

Op de snelweg richting Meppel reden vader en zoon Sijtsema achter de verdachte auto, die bij Steenwijk afsloeg. Tijdens de achtervolging had Sijtsema voortdurend de politie aan de lijn. Vorige week vertelde Bram Schmidt dat hij zijn achtervolgers op de parkeerplaats bij de McDonald had klemgereden, maar volgens Sijtsema was het anders om. ‘We hebben onze auto voor zijn auto gezet. Hij is de auto niet uit geweest.’

De boze inwoner van Nijelamer zei tegen Schmidt dat hij degene was die zijn portemonnee had gestolen. Schmidt wilde de politie niet afwachten en keerde terug naar de snelweg. Bij Meppel werd hij door meerdere politiewagens tot stoppen gemaand.

‘Doorspekt met leugens’

Het feit dat de verdachte zich als onschuldig slachtoffer profileert, zet bij Sijtsema kwaad bloed. Zijn verhaal in de krant is volgens hem doorspekt met leugens. Forensische rechercheurs hebben in de woning een voetafdruk gevonden. ‘Die lijkt ook sterk op zijn voetafdruk’, meldt Sijtsema.

Justitie moet beslissen of de verdachte wordt vervolgd. Sijtsema rekent daarop. De gestolen portemonnee is niet teruggevonden. ‘Heel vervelend omdat ook mijn rijbewijs daar in zat. Dat levert een hoop rompslomp op.’