Spuitbussenbedrijf Motip in Wolvega schrapt 60 banen

Wolvega - Spuitbussenbedrijf Motip in Wolvega heeft ontslag aangezegd voor alle zestig uitzendkrachten.

Het bedrijf ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege de coronacrisis. ,,Daardoor is onze omzet in een klap grotendeels gehalveerd”, verklaart algemeen directeur Marck Hiemstra.

Export verloopt uiterst moeizaam

Motip vult spuitbussen af met met name verf en onderhoudsproducten. Consumenten kunnen deze producten kopen in onder meer bouwmarkten en autoshops. Daarnaast levert Motip rechtstreeks aan bedrijven. Van de jaarlijks circa 80 miljoen geproduceerde spuitbussen gaat ongeveer 80 procent de grens over. ,,Vooral de export verloopt uiterst moeizaam, nog afgezien van het feit dat ook de consumentenvraag in Nederland lager is dan normaal.”

Het Wolvegaster bedrijf telt daarnaast nog 240 medewerkers met een vast dienstverband. Voor hen heeft de coronacrisis geen gevolgen. ,,Ervan uitgaande dat deze zo onverwacht gekomen crisis niet nog een half jaar duurt”, stelt Hiemstra.

Noodmaatregel

Vanwege de omzetdaling zal Motip gebruik maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), de opvolger van de regeling Werktijdverkorting. Van het aanbod van de Nederlandse banken aan alle mkb-ondernemers om de aflossing een half jaar op te schorten, maakt Motip geen gebruik. ,,Dat is niet nodig”, aldus Hiemstra.

Spaanse uitzendkrachten

In het bedrijf was enige onrust ontstaan vanwege het gerucht dat Motip Spaanse uitzendkrachten vrijdag op straat zou zetten terwijl het voor hen niet mogelijk was om naar hun thuisland af te reizen. Deze medewerkers verblijven in een door Motip gehuurde woning. in Wolvega. Hiemstra bestrijdt dit ten stelligste. ,,Dit is echt niet waar. Ze verlaten de woning pas als ze elders onderdak hebben of weer naar Spanje kunnen. Ze kunnen er , indien nodig, gerust nog wel een paar maanden verblijven.”