Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Less is more

Vasten; het is er altijd geweest in mijn leven, maar steeds op een andere wijze. Als ik met mijn ouders over de vastentijd spreek dan komt steevast het verhaal naar voren over het “vastentrommeltje”.

Mijn ouders hadden het meegekregen in hun leven en gingen ermee door in ons gezin, alle snoepjes van 6 weken werden opgespaard in een trommeltje en op zondagen en met de Paasdagen mocht het worden opgegeten.

Geen snoep of andere lekkernijen gedurende zes weken, vooraf leek het een hele tijd. Maar gaandeweg werd je je steeds meer bewust van het feit dat je eigenlijk makkelijk buiten snoep kon. Het leek haast elke dag makkelijker te worden.

Vandaag kennen we het “vastentrommeltje” niet meer zo goed. Maar hoe zit het met het idee erachter?

Wij leven in een tijd waarin heel veel vanzelfsprekend is; het feit dat we elke dag volop te eten en te drinken hebben, dat we tv hebben, een auto, een computer en noem maar op.

Het is allemaal vanzelfsprekend en als er een keer iets mis is met de pc dan……
Evenzeer leven we in de tijd die gekenmerkt wordt door snelheid en overvolle agenda’s. We moeten heel veel, van onszelf maar ook de maatschappelijke druk is niet gering. Als je alles bij elkaar optelt zou je je misschien de vraag mogen stellen : “ waar leef ik nu voor, waar loop ik echt warm voor, waar wordt ik echt blij van?”.

Wat zou er gebeuren als wij ons in deze weken van vasten eens zouden beperken in eten, drinken, televisie kijken, eens een dag buiten het werk om geen pc aan te hebben? Misschien brengt het ons dichterbij onszelf en de mensen waarmee we samen leven en dichterbij God. Wellicht is het in het begin niet gemakkelijk, maar als we het vaker doen ontdekken we misschien dat minder ook wel eens meer kan zijn. Minder computer, laptop of schermtijd is meer tijd en aandacht voor elkaar. Minder eten geeft je misschien meer inzicht in de rijkdom die we hebben van het kunnen eten wat we willen en dat meerdere keren per dag.

Lidy Langendijk, Rooms Katholieke parochie