Rijdt bus Vinkega voorbij?

Vinkega - Vanaf december 2022 gaat een nieuwe concessie in voor het Friese openbaar vervoer. Op de lijst van dorpen die volgens het provinciebestuur bediend moeten worden ontbreekt opvallend genoeg Vinkega.

De provincie Fryslân verstrekt de vergunning aan een vervoerder voor de periode van 2022 tot 2032. Iedereen die dat wil, kan zijn reactie tot en met 17 maart 2020 indienen. Voorjaar 2021 moet duidelijk zijn welk bedrijf het openbaar vervoer in Fryslân oppakt.

Friese kernen

Het is niet duidelijk of het niet noemen van Vinkega en vier andere Friese kernen een vergissing is. Vinkega werd wel genoemd bij de vorige concessie. Dat geldt ook voor een aantal dorpen buiten de provincie, waar nu ook een (Friese) bus vanuit Noordwolde stopt. Frederiksoord, Nijensleek en Eesveen worden niet meer genoemd. Dat is volgens de projectleider geen vergissing, al kan het bij de verdere uitwerking van de plannen nog wel weer veranderen. Wilhelminaoord staat nog wel bij de kernen die vanuit Friesland ook in de toekomst bediend moet worden.

Maatwerk

Het platteland is ook dit keer weer de grootse uitdaging, waarbij andere vormen van (openbaar) vervoer een oplossing kunnen bieden. Voor buslijnen waar op dit moment weinig vraag naar vervoer is, met als gevolg dat er soms lege bussen rondrijden, is het een optie om deze te vervangen door maatwerk. Het Friese openbaar vervoer gebruik blijft gemiddeld stabiel, maar er is sprake van een toename van het gebruik van de trein en van de dikkere buslijnen (veel reizigers) en een afname van het gebruik van dunnere lijnen (weinig reizigers). Deze laatstgenoemde lijnen worden daarmee minder financieel rendabel.