Geitefok maakt korte film over eigen ontstaan

Oldeberkoop - Oudejaarsploeg De Geitefok uit Oldeberkoop bestaat 75 jaar. Om hierbij stil te staan is er de Commissie 75 jaar Geitefok, bestaande uit (oud-)leden van de ploeg, in het leven geroepen die dit heugelijke jaar moet op gaan vrolijken.

Zo komt er in oktober een reünie en is een fotoboek met daarin verschillende interviews met leden van toen en nu in de maak. Daarnaast heeft de Commissie 75 jaar Geitefok nu ook het plan opgevat om een korte film over het ontstaan van De Geitefok te maken.

Kroeg

Volgens de overlevering viel dit ontstaan, enkele maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog, samen met een verordening van de gemeente die eiste dat de plaatselijke kroeg ‘t Wapen van Ooststellingwerf van de vermaarde kroegbaas Appie Tjalma al vroeg moest sluiten. Hierop werd een list bedacht door met vergunningshouders te werken. Mensen met een dergelijke vergunning dwongen nachtpermissie af in ’t Wapen. Uit deze lijst ontstond uiteindelijk De Geitefok en begon ook de lange traditie van grappen en grollen tijdens met name de jaarwisselingen.

Kort script

Geitefok-voorzitter Janbart Hof kwam op één van de vergaderingen met het idee voor een film: “Vervolgens hebben we een kort script uitgewerkt en filmmaker Thomas Rovers uit Groningen bereid gevonden de film te regisseren en uit te werken.”

Toezeggingen

Naast een regisseur zijn er al vele andere toezeggingen tot hulp gedaan, de bereidheid in het dorp om aan de film deel te nemen is groot. Naast huidige Geitefokkers hebben al veel oud-leden toegezegd acte de présence te zullen geven. Tevens heeft de huidige eigenaresse van ’t Wapen, tegenwoordig bekend onder de naam Le Brocope, Mara Eijsbouts, toestemming gegeven voor het doen van opnames in het pand waar het destijds allemaal is begonnen.

Zwart-wit

Opnames voor de film staan gepland op dinsdag 3 en woensdag 4 maart met Oldeberkoop als decor. Om de sfeer van 75 jaar geleden over te brengen wordt de film in zwart-wit opgenomen en worden de acteurs in kleding van toen uitgedost.