Uiteenlopende reacties op maand zonder alcohol

Wolvega - Aan landelijke campagne IkPas deden 54 inwoners van Weststellingwerf mee. Zij hebben de hele maand januari hun alcoholgebruik op pauze gezet.

Het college van burgemeester en wethouders deed in januari mee met de campagne IkPas. Zij riepen collega’s en inwoners op om ook mee te doen. Wat opviel is dat meer vrouwen dan mannen meededen. De meeste deelnemers waren tussen de 46 en 65 jaar oud. Er waren twee deelnemers tussen de 96 en 100 jaar oud. De minicampagne op het gemeentehuis leverde naast de burgemeester, de vier wethouders en de gemeentesecretaris nog eens 40 medewerkers op die in januari hun alcoholgebruik op pauze zetten.

Hoe is het de deelnemers bevallen?

Een rondje langs de deelnemers in het gemeentehuis zorgt voor verschillende reacties. De deelnemers die toch al niet veel drinken, kostte het weinig moeite. Er zijn ook deelnemers die het niet volhielden, maar wel veel bewuster en minder zijn gaan drinken. Feestjes zorgden voor moeilijke momenten bij de meesten. Maar als er dan toch een drankje gedronken werd, was dat ook bewuster. Een paar mensen waren op zo’n moment vergeten dat ze aan IkPas meededen.

Voordelen van een maand niet drinken

Bijna iedereen ervoer voordelen van een maand niet drinken. Het sporten ging beter, deelnemers voelden zich fitter en sliepen beter. Daarnaast wordt de bewustwording vaak genoemd. De deelnemers willen die bewustwording graag vasthouden en de meesten doen volgend jaar weer mee. Bijna alle mensen raden anderen ook aan om het alcoholgebruik een maand op pauze te zetten. De gemeente hoopt volgend jaar op een verdubbeling van het aantal deelnemers.

Boven Fries gemiddelde

IkPas is één van de manieren om alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. De gemeente zet zich actief in om beschikbaarheid van alcohol voor jongeren terug te dringen. Een alcoholvrije omgeving zorgt er voor dat het alcoholgebruik onder minderjarigen daalt. Recent onderzocht Platform Nuchtere Fries of jongeren onder de 18 jaar in Friesland makkelijk aan alcohol kunnen komen. 17-jarige mysterykids testten dit op verschillende locaties zoals supermarkten, cafés, buurthuizen en sportkantines. Ook al zijn er steeds meer alcoholverstrekkers die geen alcohol aan minderjarigen geven. Toch blijkt dat ze nog vrij makkelijk aan alcohol komen. In Weststellingwerf is het nalevingspercentage 60%. Dit betekent dat bij 60% van de aankooppogingen geen alcohol is verkocht. Het gemiddelde nalevingspercentage in Friesland is 37%.