Landelijke praktijkdag vmbo-docenten bij HEIWO Wolvega

Voor vakdocenten die keuzevak carrosseriebouw aanbieden of interesse in dit vakgebied hebben is er de mogelijkheid om in de keuken te kijken van moderne carrosseriebouw-bedrijven en meegenomen te worden in de vele innovatieve ontwikkelingen in deze branche.

Donderdagochtend brachten twaalf docenten uit Noord- en Midden-Nederland een bezoek aan HEIWO Carrosseriefabriek in Wolvega. Zij werden ontvangen en begeleid door Jans Vos van After Sales en Techniek.

Na enkele presentaties werd een rondleiding door het bedrijf gehouden en tekst en uitleg gegeven door de medewerkers. Er werd aandacht geschonken aan panelenperserij, productie/assemblage geïsoleerde carrosserieën, spuiterij en afbouw. Hierbij werd aandacht besteed aan gebruikte technieken, inrichting productieproces en nieuwste machines Na de lunch ging het gezelschap nog naar Carrosseriebouw IJntema in Heerenveen.

Carrosseriebouw

Carrosseriebouw omvat het bouwen, onderhouden en repareren van wegtransportmiddelen die worden ingezet voor het vervoer van goederen, dieren en mensen. Dit dient efficiënt, veilig en duurzaam te gebeuren en dankzij de continue innovatie in onze sector wordt het transport steeds milieuvriendelijker. Naast de opbouw worden ook de oplegger- en aanhangwagen chassis vervaardigd daar chassis en opbouw steeds meer in elkaar geïntegreerd worden om hiermee onder andere gewicht te besparen.

Het ontwerpen van klantspecifieke voertuigen is ook onderdeel van de carrosseriebouw. Duurzame producten leveren begint bij onder meer het verzinken van stalen delen wat ook steeds meer wordt toegepast in de carrosserie- en trailerbouw. Wat is het effect op kennis en vaardigheden van (jonge) medewerkers? Tevens werd besproken hoe docenten de jongeren zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de mbo-opleiding carrosseriebouwer en wat mbo kan bijdragen aan goede doorstroom vanaf het vmbo naar het mbo.

(Foto’s: Lenus van der Broek)