Plannen voor strafkamp It Petgat worden toegelicht

Blesdijke - In een stukje bos, middenin het weiland tussen de Markeweg en de Nijksweg in Blesdijke, liggen de fundamenten van een voormalig ontginningswerkkamp. Daar werd in de Tweede Wereldoorlog een strafkamp voor Joden van gemaakt. Het bleek uiteindelijk een voorportaal voor Westerbork en Auschwitz.

Journalist Niek van der Oord van de Stichting Joodse Werkkampen en schrijver van het boek Jodenkampen vertelt donderdag 13 februari meer over dit onbekende stuk geschiedenis van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Herinrichting

Ook worden de plannen toegelicht die de onlangs opgerichte stichting Kamp It Petgat heeft gemaakt. De stichting heeft de grond waar het kamp stond eind vorig jaar verworven. Binnenkort wordt begonnen met de herinrichting van het terrein. In It Petgat zaten in 1942 zo’n 175 joodse mannen.

Kampen onverwacht ontruimd

In Nederland waren ongeveer 50 joodse werkkampen. Binnen die kampen speelde It Petgat een speciale rol. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden alle kampen onverwacht door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna niemand van de in de werkkampen verblijvende Joden overleefde de oorlog. Ze werden via kamp Westerbork doorgesluisd naar vernietigingskamp Auschwitz.

Sjaak Stibbe

Sjaak Stibbe verbleef in It Petgat en werd net als zijn lotgenoten richting Auschwitz vervoerd. Hij werd niet naar de gaskamers gebracht, maar moest onder erbarmelijke omstandigheden voor de nazi’s werken. Stibbe haalde meer dood dan levend het eind van de oorlog en herstelde. In 2003 was hij degene die het monument dat herinnert aan It Petgat aan de Nijksweg onthulde.

De voor iedereen gratis toegankelijke avond over de joodse werkkampen en It Petgat begint om acht uur en wordt gehouden in ’t Karkien aan de Markeweg 89 in Blesdijke. Stichting Joodse Werkkampen, Stichting Kamp It Petgat Blesdijke en Vereniging Dorpsbelang Blesdijke tekenen voor de organisatie.