Visspeciaalzaak Van der Schuit bestaat 85 jaar

Wolvega - Visspecialist Van der Schuit bestaat 85 jaar. Het is een van de oudste familiebedrijven in Wolvega; inmiddels staat de vierde generatie aan het roer en werkt de vijfde generatie al mee in de winkel.

In 1934 opende Klaas van der Schuit een viswinkel aan de Grindweg. Terwijl hij vooral met de viskar op pad ging, bestierde zijn echtgenote Marrie een kruidenierswinkeltje. Klaas’ vader Anne zat ook al in de vishandel, maar pas in 1934 werd de Wolvegaster viswinkel officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De opening van de eerste supermarkt in Wolvega in 1961 betekende het einde van de kruidenierszaak van Van der Schuit aan de Grindweg. Er werd gekozen om de visspeciaalzaak te verhuizen naar de Van Harenstraat, in het centrum van het dorp. Begin 1962 werd het pand officieel geopend.

Op dat moment werkte zoon Anne al mee in het bedrijf. Hij begon op zijn 15de al, samen met zijn vader op de markt. Na Annes huwelijk met Willy in 1967 namen zij de zaak over. Anne stopte afgelopen zomer met zijn kraam op de weekmarkt in Wolvega, nadat hij daar 60 jaar stond.

Nieuwe winkel

De winkel wordt sinds 4 jaar gerund door dochter Gina Ems-Van der Schuit en haar man William Ems. Al sinds 1997 werkten William en zijn zwager Klaas van der Schuit samen met hun (schoon)ouders in de winkel. Het plan was om dit samen voort te zetten, totdat Klaas in 2014 te horen kreeg dat hij een kwaadaardige tumor in zijn hoofd had. ,,Dat was een heftige periode voor ons als familie. In die periode heb ik besloten het bedrijf te ondersteunen”, vertelt Gina.

In 2018 is Klaas overleden. Als eerbetoon aan Klaas openden zijn dochters Marlies (11) en Susan (8) op maandag 11 november 2019 de vernieuwde zaak, samen met hun grote neven Maiko (19) en Tiemo (16).

Aan de officiële heropening ging een intensieve verbouwing van 6 weken vooraf. Elk product in de vitrine heeft zijn eigen koele klimaatzone, en de verse vis heeft zelfs zijn eigen beneveling. Ondanks al deze geavanceerde koeling hoeft de klant het niet koud te hebben, tijdens het wachten op de verse vis of de fish&chips om mee naar huis te nemen, dankzij de vloerverwarming in de winkel.

Kibbeling van Tiemo

In de vernieuwde en moderne visspeciaalzaak is nu plek voor 22 mensen om in de winkel een lekker visje te eten, aan een tafel of aan de bar. Bovendien wordt de vis tegenwoordig voor een groot deel in het zicht van de klant bereid. Op zaterdag staat de vijfde generatie in winkel: Gina en Williams zoon Tiemo bakt dan heerlijke kibbeling. “Iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen in onze vernieuwde zaak”, aldus Gina Ems-Van der Schuit.

www.visspecialistvdschuit.nl