In het atelier: ‘Mij typeert het detail’

Munnekeburen - Josée Algra woont met partner Nico Kamberg al 17 jaar in het voormalige café Onder de Linden in Munnekeburen. Daarnaast hebben ze nog een huis in de Ardèche (Frankrijk) waar ze met grote regelmaat verblijven.

Josée Algra (1956) is in Leeuwarden geboren en was nog geen jaar toen het gezin naar Haarlem verhuisde, waar ze opgroeide. Als jong meisje had ze al de wens om schrijfster te worden, maar haar ouders stimuleerden haar om eerst een vak te leren om op eigen benen te kunnen staan. Na wisselende banen, bereikte ze dat doel uiteindelijk. Algra volgde in de negentiger jaren de 4-jarige opleiding aan de schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam. Schrijven is haar eerste liefde en op de tweede plaats kwam de fotografie. Van kinds af aan fotografeert ze. Op latere leeftijd vulde ze haar vaardigheden met creatieve cursussen aan. Aanvankelijk analoog, nu digitaal. Het meest in het oog springende kenmerk van haar werk zijn de figuratieve beelden, vaak inzoomend op het onderwerp. Het levert verrassende macrobeelden op. Ze roepen vervreemding op, maar geven bij nader inzien herkenning. ‘Mij typeert het detail’. De beelden zijn haar inspiratie, techniek komt op de tweede plaats.

Documentair seriematig werk

Foto’s van bandensporen in collage-vorm en close ups van water laten unieke opnames zien. Naast figuratieve fotografie maakt ze ook documentair seriematig werk. Haar eerste foto-expositie was gelijk succesvol in de zin dat ze sindsdien doorlopend gevraagd wordt om te exposeren. Josée Algra werkt ook regelmatig in coproductie met haar partner. Zowel met fotografie maar ook met proza, haar gedichten zien we regelmatig terug op de objecten van Nico Kamberg. Algra noemt zichzelf geen fotograaf maar schrijfster, hoewel de fotografie nu gelijke tred houdt met het schrijverschap. In een eerder stadium schreef ze jeugdverhalen in tijdschriften en in NRC. Ze heeft twee jeugdboeken op haar naam staan waaronder het debuut ‘De Zoenziekte’. Dat boek gaat over de ziekte van Pfeiffer. Als twintigjarige trof de ziekte haarzelf. De ziekte had impact op haar leven. Ze moest voor verzorging weer in het ouderlijk huis wonen.

Workshops

Algra geeft workshops schrijven. Er is een scala aan mogelijkheden, onder meer creatief schrijven, verhalen schrijven en proza. Al decennia geeft ze schrijflessen aan huis voor groepen. Momenteel werkt ze aan de opdracht ‘Wand van de Vrijheid’ inspelend op de herdenking van 75 jaar bevrijding voor de tentoonstelling ‘Kunstwerk! in de Stellingen’ (zie foto). Algra is ook één van de exposanten voor de zomerexpositie in dit jubileumjaar van die stichting. De strijd tussen taal en beeld blijft actueel, in toekomstig werk is de uitdaging om deze twee te verenigen tot één geheel.

Terug in Franrijk sluit ze zich drie maanden op om korte verhalen voor volwassenen te schrijven. ‘De diepte in’.

www.jo-seeart.nl