Veel belangstelling voor uitvoering Toneelclub Nijeholtpade

Nijeholtpade - Ruim 130 toeschouwers genoten zaterdagavond in MFC de Nije Stienze in Nijeholtpade van de uitvoering van het blijspel in drie bedrijven ‘Het gespuis van de kluis’ door de Toneelclub Nijeholtpade.

Het verhaal in het kort: Douwe Stokvis (Bert Elsinga) leeft op een bescheiden kamertje in een bejaardentehuis, maar heeft geen enkele reden zelfs maar matig tevreden te zijn, want zijn verblijf aldaar, alsook dat van de medebewoners, wordt vergald door huisdraak Amalia (Inge Vuist). Deze hoofdzuster schept er een sadistisch genoegen in het leven van de oudjes zo zuur mogelijk te maken. Maar dat niet alleen. Van zijn jongste zoon (Maarten Hofstra) heeft Douwe al gedurende twaalf jaren taal nog teken gehad, terwijl hij de oudste zoon (Luc-Jan Hornstra), samen met diens pinnige echtgenote (Nelleke Hielkema), slechts eenmaal per jaar gedurende een kwartiertje ziet, bij gelegenheid van zijn verjaardag. En dan nog gaat het gesprek over niets anders dan het testament, dat opa eindelijk eens moet opstellen. Uiteraard ten gunste van het tweetal.

Als dan op een kwade dag de verloren zoon komt opdagen, met geen andere intentie dan van de ouwe te plukken en zich tegelijkertijd ook de andere negatieve elementen bovenmatig manifesteren, zijn de rapen gaar en onderneemt Douwe het een en ander. Met list en bedrog weet hij de etters een oor aan te naaien van jewelste, met als logische gevolg, dat het ‘eind goed, al goed’ lang niet voor iedereen geld.

Wel voor de andere bewoners, werknemers van het tehuis en familieleden. Want tot de rollen die vertolkt moeten worden, behoren o.a. een stokdove medebewoner (Linda Krol) die zo doof als een kwartel is en zonder bril al helemaal hulpeloos is. Een rocker (Geert Wedzinga), die een arts dient neer te zetten. De dochter (Esther Hielkema) van de maar al te zuinige oudste zoon en schoondochter van Douwe. Een doodnormale medebewoner (Albert Boek), die als volledig getikt moet optreden. En Lettie (Jitzke Elshof), die over haar beste jaren heen is en een mobiele voet- haar- en cosmeticaservice rund. En dan ook nog Fatima (Mignon van Kampen), zij maken heel veel goed schoon”.