De Samenwerking toont wat het heeft te bieden

Elsloo Loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking BV in Elsloo hield samen met de nieuwe partner Vink BV uit Dwingeloo vrijdag en zaterdag een open dag.

Zeker vierduizend bezoekers grepen de open dagen aan om het machinearsenaal te bekijken en zich op de hoogte te laten brengen van hetgeen de bedrijven uitvoeren. ‘Super geslaagd, heel veel positieve reacties en vooral ook veel lovende woorden’, liet de organisaties weten.

Presentaties

Zo ver het oog rijkte stond het uitgebreide- en moderne rijdend materieel van beide bedrijven door elkaar en geordend op het terrein opgesteld. Met het voor een paar dagen de bedrijven in de etalage te zetten lieten beide bedrijven ook zien wat er achter de schermen gebeurt. Om het aanbod zo compleet te maken presenteerden tien toeleveringsbedrijven en standhouders zich tussen de machines. Ook was er met een tractor-springkussen, een graafmachine en kleine tractoren aan de kinderen gedacht.

Samenwerking met Vink

Het dienstverlenend bedrijf De Samenwerking, dat 100 jaar bestaat en sinds 1994 in bezit is van de familie Betten, is in al die jaren meegegroeid met alle ontwikkelingen op het gebied van agrarisch loonwerk, grond-, weg- en waterbouw, mesthandel en het transport en containerverhuur. Per 1 januari is het bedrijf op het Noord in Elsloo een samenwerkingsverband aangegaan met aannemers- en loonbedrijf Vink BV in Dwingeloo. Het bedrijf, dat in 2007 werd opgericht door de familie Wijntjes, is gespecialiseerd op het gebied van grondverzet, agrarisch loonwerk en mechanisatie en heeft als nieuwe loot de transport en mesthandel SWWagro opgenomen in de bedrijfsvoering.

Dorsvereniging

Honderd jaar geleden kwamen de boeren in Elsloo tot de conclusie dat het tijd werd om samen te werken, te beginnen met het gezamenlijk dorsen van graan. Van juni 1920 tot 1950 was de coöperatieve dorschvereeniging ‘Samenwerking’ zuiver een dorsvereniging. Daarna kreeg de groeiende werktuigenvereniging De Samenwerking voor veel boeren in de directe regio rond Elsloo een zeer grote betekenis en was het bedrijf een voorbeeld van hulpverlening en samenwerken. Op de huidige stek werd in 1952 de eerste woning en werktuigenloods gebouwd. De mechanisatie kwam sterk op gang en de veel kleinere bedrijven in dit gebied waren niet in staat zelf te mechaniseren. Vooral het hooipersen en het scheuren van grasland gaf de werktuigencoöperatie een nieuwe impuls.