Toren uit Haarlem naar stompe kerk van Vinkega

Vinkega – De kans is groot dat er inderdaad weer een toten komt op de kerk van Vinkega. Dat bleek vrijdag tijdens de vergadering van plaatselijk belang, waar Raimon Hassing werd benoemd tot de nieuwe voorzitter. De Stichting Behoud Finkegea deed daar verslag van de stand van zaken.

In 2007 vonden een paar inwoners van het kleine Vinkega dat de leegstaande Hervormde kerk in Vinkega uit 1899 een openbare bestemming moest krijgen. In 2008 werd de koop bezegeld, sindsdien is er al heel veel werk verzet. Het pand is van buten geheel gerestaureerd, maar de wens om ook de in 1969 verwijderde toren te herplaatsen was tot dusver financieel niet haalbaar. De kosten werden drie jaar geleden geraamd op 40.000 euro.

Stompe toren

In 1969 maakte de bouwvallige spitse toren plaats voor een stompe. Geld voor herstel was er niet. Scalperen is een beter woord, de punt is er af gehaald en een zadeldakje teruggeplaatst. Het was zo ludiek dat grapjassen gelijk borden plaatsen met de plaatsnaam ‘Stompe Toren’. Die schande lijkt nu eindelijk ongedaan te worden gemaakt.

Toren ziekenhuis beschikbaar

Bij Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen Santpoort b.v. in Velserbroek ligt namelijk een toren op het terrein. De toren komt van het katholieke mannenziekenhuis Joannes de Deo in Haarlem. Dat pand werd eind jaren 70 door een kraakactie gered van sloop. Het karakteristieke hoofdgebouw uit 1889 is zes jaar geleden volledig in oude glorie hersteld en geschikt gemaakt voor bewoning door senioren. Maar de toren verdween naar het terrein van de aannemer. Waarom de toren bewaard was, wist het bedrijf tot voorkort eigenlijk ook niet, maar nu dus wel.

Project lijkt nu haalbaar

De nog gave toren met de leitjes van het ziekenhuis kan naar Vinkega. ‘We mogen de toren gebruiken’, zo bevestigt Janet van Veen van de stichting. Dat betekent een forse besparing in de geraamde kosten, waardoor het project op basis van al toegezegde middelen nu wel haalbaar lijkt. ‘Er is ook al een positief advies van de Friese welstandscommissie Hûs en Hiem. Maar er moeten nog wel wat hobbels genomen worden.’ Ze waagt zich dan ook niet aan een voorspelling over de termijn waarop de toren weer terug is in het dorpsbeeld van Vinkega.