KPN start maandag glasvezeloperatie in Noordwolde

Noordwolde – KPN begint maandag met de aanleg van 22,5 kilometer glasvezelkabel in Noordwolde en Noordwolde-Zuid. Donderdagochtend verrichten wethouder Jack Jongebloed en KPN-regiodirecteur Jeroen van der Jagt bij sporthal De Duker daarvoor de officiële aftrap. Er ligt overigens al een KPN-kabel in een deel van het fietspad langs de Nieuweweg.

Noordwolde is de laatste stap om de inwoners van de gehele gemeente Weststellingwerf de kans te bieden om glasvezel te gebruiken. In het buitengebied zijn Glasvezel Buitenaf en Kabelnoord bezig om glasvezel uit te rollen. KPN doet de beide hoofdkernen. In Wolvega was vorig jaar in juli een vergelijkbare eerste handeling. Daar moet het zogenaamde civiele werk op 28 februari zijn afgerond. Daar. Er moeten daarna vanuit de straat 9000 huizen worden aangesloten. Dat duurt tot juli. De ploeg die nu in Wolvega aan het graven is verplaatst zich naar Noordwolde. Zodra dat project in juli voltooid is, gaat deze groep aan de slag bij de aanleg van glasvezel in Heerenveen. Tegelijkertijd heeft KPN een tweede Friese team beschikbaar voor de dorpen Surhuisterveen, Buitenpost en Drachten.

1 miljoen aansluitingen

Het is ruim een jaar geleden dat KPN in Zwolle de eerste schop in de grond stak voor de uitrol van glasvezel in kernen in Nederland. KPN wil gedurende drie jaar gemiddeld 6.500 huishoudens per week op glasvezel aansluiten zodat eind 2021 circa 1 miljoen adressen extra en in totaal ruim 40% van de Nederlandse huishoudens toegang hebben tot het netwerk van de toekomst. KPN zit op koers, aan het begin van het tweede jaar zijn nu dus 1663 adressen in Noordwolde en Noordwolde-Zuid aan de beurt. De eerste klant moet begin juli ook echt de kabel kunnen gebruiken. Dat gaat in Noordwolde-Zuid wat sneller dan in Noordwolde, waar voor de stroomvoorziening bij de sporthal nog een voorziening gebouwd moet worden. In Noordwolde-Zuid hoeft dat niet.

Iedereen krijgt gratis glasvezel

KPN biedt iedereen de aanleg gratis aan, zo benadrukte directeur Van der Jagt. ‘Iedereen krijgt in Noordwolde glasvezel van ons, tenzij je aangeeft dat je het niet wilt, dan laten we een rolletje kabel voor huis liggen voor het geval mensen zich bedenken.’ Dat geldt dus ook voor het industrieterrein, maar weer niet voor de sportverenigingen aan de Elsweg. KPN benadrukt dat het een zogenaamd open net is, dus alle providers mogen er gebruik van maken. Omgekeerd zit KPN bevoordeeld niet op de kabelnetwerken van Glasvezel Buitenaf en Kabelnoord, die dus niet in de grootste kernen Wolvega en Noordwolde actief zijn. KPN blijft weg uit het buitengebied, al is er aan de randen van de bebouwde kom wel enige overlap.

Graven is mensenwerk

Wethouder Jack Jongebloed kan zijn geluk niet op en ziet dat in de hele gemeente gewerkt wordt aan de aanleg. Hij ziet glasvezel als een bijdrage in het bevorderen van de leefbaarheid in zijn gemeente. Inwoners stellen steeds hogere eisen aan hun vaste internetverbinding. Een groeiende aantal apparaten is 24/7 met het internet der dingen verbonden. Dat nu en dan ook iets bij fout gaat bij het graven noemt Jongebloed onvermijdelijk. Er zijn diverse meldingen over vernielde telefoonkabels en gasbuizen. ‘Het is mensenwerk, er gaat af en toe iets mis, maar daar is altijd een oplossing voor.’ Dat Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf niet samen een geul meer graven voor de beide kabels noemt hij ‘jammer’. Er zijn plekken rond Noordwolde waar straks drie kabels in de berm liggen.

5G-netwerk volgende uitdaging

Opvallend genoeg moet de wethouder letterlijk de glasvezelkabel aan zijn huis aan de Oosterstreek voorbij laten gaan. KPN komt daar niet en de kabel die er inmiddels wel ligt van Kabelnoord is een verbinding naar witte adressen verderop. Misschien dat hij en andere mensen aan de Oosterstreek in de toekomst ook op die kabel kan aansluiten.‘Maar ik heb prima internet.’ Want ook de bestaande kabelnetten van Ziggo blijven beschikbaar voor wie dat wenst. KPN streeft er naar 90% van de adressen die worden benaderd op hun kabel aangesloten te krijgen.

En de volgende ontwikkeling? ‘Dat is de aanleg van het 5G-netwerk’, zo meldt KPN-directeur Jeroen van der Jagt. Het betreft de nieuwste generatie mobiele telecommunicatie. Tegen mensen die zich nu al zorgen over maken over hun gezondheid door de vele extra te plaatsen antennes zegt hij geruststellend: ‘In Weststellingwerf komt er maar zo’n tien procent aan antennes bij.’ In juni gaan de eerste frequenties in de verkoop. De voorlopige conclusie luidt dat de mobiele straling van 5G-masten onder de Europese maximumnorm blijft.