De Watermannen zetten touwtrekken in de schijnwerpers

Wolvega - De sport zelf is bij het grote publiek onbekend, maar tegelijkertijd ook erg bekend: touwtrekken. In Wolvega namen in totaal 36 teams het zondag tegen elkaar op tijdens het open Nederlands Kampioenschap touwtrekken.

De wedstrijd had een bijzonder tintje. Naast de Nederlandse teams deed er ook een Belgisch team en een team uit Letland mee. Burgemeester André van de Nadort opende ‘s ochtends het kampioenschap in sportcentrum De Steense in Wolvega, waarna de eerste teams het tegen elkaar opnamen. De ochtend stond in het teken van de teams herenklasse 680 kilogram en de jeugdklasse tot 450 kilogram. Bij de herenklasse namen totaal acht teams het tegen elkaar op, terwijl in de jeugd de strijd werd gespeeld tussen vijf teams.

In de jeugdklasse werd de thuisploeg Nederlands Kampioen: De Watermannen uit Oldeholtwolde. De damesploeg van TTV de Watermannen wist met een derde plaats de bronzen medaille te behalen.

Jeugdklasse

De dag startte met de jeugdklasse. Vijf jeugdteams maakten zich op om de strijd aan te gaan voor het Nederlands Kampioenschap. De Watermannen bleken voor alle teams te sterk, waardoor ze op de eerste plek belandden in de poulefase. De halve finale trokken ze knap tegen de nummer vier Lagerweij die het niet redde om de Watermannen naar achteren te trekken. In de finale kwamen ze tegenover Touwtrekverenging West-Friesland te staan. Ook deze partij wonnen ze, waardoor burgemeester Van de Nadort de gouden plak uit kon reiken aan De Watermannen.

Het damesteam startte in de middag met de damesklasse 420 kilo, waar zeven teams aan deelnamen. De poulefase kwamen ze glansrijk door, ze eindigden als tweede in deze fase. Alleen Touwtrekvereniging Monnickendam bleek in deze fase te sterk. De halve finale werd getrokken tegen team VTTG.. De wedstrijd werd na drie keer trekken op waarschuwingen verloren, waardoor De Watermannen in de finale moesten strijden om een bronzen plak. Dit deden ze vol passie en overgave tegen Touwtrekvereniging Groene Oase en behaalden hiermee een bronzen medaille.

Waarschuwing te veel

De Watermannen namen ook deel aan de mixklasse (vier mannen en vier vrouwen). Het achttal liep de halve finales net mis. Het team haalde evenveel winstpunten als team Lagerweij-B (Renswoude) in de poulefase, maar belandde net niet in de halve finale door één waarschuwing te veel. Uiteindelijk werd het een vijfde plek.

Zeven leden van de Watermannen deden mee met de heren 640 kilogram in Heidenskip-kleuren. Ze streden tot het laatste eind en belandden op de vier plek in de poulefase.

De nummer één was te sterk voor ze, waardoor ze in de kwartfinale tegen Deinum Britsum Touwtrekploeg kwamen te staan. Uiteindelijk behaalden ze de vierde plek.