Wat is apparatenbouw eigenlijk?

Aangeboden door: Klip.nl

De meeste mensen weten dat de producten die in de supermarkt, elektronicazaak of witgoedwinkel te koop zijn niet met de hand worden gemaakt. Veel voorwerpen en producten komen uit een fabriek.

In die fabrieken worden al die verschillende producten met een, voor het grootste deel, geautomatiseerd proces geproduceerd. Mensen doen weinig werk, want het meeste wordt door apparaten gedaan. Apparatenbouw draait dan ook voornamelijk om het ontwerpen en bouwen van de apparaten die de industriële productieprocessen mogelijk maken, zodat de gebruiksvoorwerpen die we iedere dag in handen hebben goedkoop en snel gemaakt kunnen worden. Wil je hier meer over weten? Lees dan gauw door!

Industriële installaties

Zoals in de introductie al werd aangestipt draait apparatenbouw met name om het creëren van industriële installaties. Deze maken allerlei gebruiksvoorwerpen zoals documenthouders en balpennen, maar ook speelgoed en je afwasborstel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel ergens ter wereld in een fabriek gemaakt. Je kunt je daardoor waarschijnlijk wel voorstellen hoe belangrijk apparatenbouw is voor de huidige economie. Zonder de apparatenbouw kunnen producten niet in fabrieken worden gemaakt en stijgen de prijzen naar ongekende hoogtes.

Losse apparaten

Wat ook onder apparatenbouw valt is het ontwikkelen van op zichzelf staande apparaten en toepassingen. Denk daarbij niet aan het koffiezetapparaat of de oven die in je keuken staat, maar aan grotere apparaten. Mechanismen die ervoor zorgen dat een brug automatisch omhoog en omlaag kan bewegen vallen bijvoorbeeld ook onder apparatenbouw. Dat komt omdat apparatenbouw vaak vanuit twee belangrijke disciplines is ingericht.

Engineering en metaalbewerking

Die disciplines zijn engineering en metaalbewerking. De engineer ontwerpt het apparaat op basis van de gestelde eisen en wensen. Hoe sterk moet het zijn, welke functie dient het apparaat, komt het binnen of buiten te staan en met welke stoffen komt het in aanraking? Al deze en meer zaken spelen bij het ontwerp van een apparaat mee en worden door een engineer zorgvuldig afgewogen. Wanneer het ontwerp rond is zullen verschillende metaalbewerkers aan de slag gaan om het ontwerp fysiek uit te voeren. Wanneer het ontwerp volledig ontwikkelt is staat er een eindresultaat. Deze wordt dan vaak nog zorgvuldig getest voordat het apparaat op een uiteindelijke locatie wordt geïnstalleerd, of dat nu onder een brug of in een fabriek is!

Dat is dus apparatenbouw

Na het lezen van deze blog begrijp je waarschijnlijk een stuk beter wat apparatenbouw precies is en waarom dit zo’n belangrijke discipline is. Misschien herken je vanaf nu wel bepaalde apparaten wanneer je ze ziet, bijvoorbeeld wanneer je voor een open brug staat.