Groenstichting mikt op koolmezen en bloemen

Wolvega - GroenLinks in Weststellingwerf lanceert een stichting die burgers moet helpen om initiatieven van de grond te krijgen die de biodiversiteit ten goede komen.

Streven van de stichting zal zijn burgers aan te sporen om bijvoorbeeld op grotere schaal bloembermen in te zaaien en nestkastjes op te hangen. De organisatie levert praktische hulp en documentatie en kan ook optreden als rechtspersoon voor het aanvragen van subsidie bij overheden en fondsen, die doorgaans geen zaken doen met particulieren, zegt GroenLinks-raadslid Gaby Thijssen.

Hij ontvouwde het plan deze week in De Hoeve tijdens een thema-avond van de partij over biodiversiteit en de eikenprocessierups. Omdat de animo groot was, is voor volgende week meteen een vervolgsessie belegd. Tijdens het NL Doet-weekend van 13 en 14 maart zal een eerste actie opgetuigd worden.

Er is een goede kans dat die te maken zal hebben met nestkastjes. Daarmee kunnen koolmezen naar eiken worden gelokt. Deze vogeltjes gelden als erkende opruimers van eikenprocessierupsen. Weststellingwerf telde vorig jaar 3978 bomen met rupsen. Er werden 8489 nesten verwijderd.

Thijssen: ,,Aan het opzuigen van rupsen is het afgelopen jaar 60.000 euro besteed. Dat is symptoombestrijding, want ze komen net zo hard terug. Je kunt met dat geld ook andere dingen doen: bijvoorbeeld zorgen voor meer bloemen en meer nestkasten, zodat insecten en vogels het probleem helpen oplossen. Daar willen we zoveel mogelijk mensen bij betrekken.’’