Weststellingwerf herdenkt oorlogsslachtoffers met monument

Wolvega - Weststellingwerf herdenkt met andere Nederlandse gemeenten eind januari de Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat vanaf vandaag (22 januari) het Holocaustmonument ‘Levenslicht’.

Het monument bezoeken kan t/m 31 januari. Bij het monument ligt een herdenkingsboek. Maandag 27 januari (Holocaust Memorial Day) is er om 19.00 uur bij het monument een openbare herdenking. De Holocaust Memorial Day is jaarlijks op de dag dat Auschwitz werd bevrijd. Dan worden wereldwijd de slachtoffers van volkerenmoord in de Tweede Wereldoorlog herdacht: Joden, Roma en Sinti.

Stenen lichten op

Het lichtmonument is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen bij het monument maken met de stenen van andere Levenslicht-monumenten het aantal 104.000, in herinnering aan de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op, waardoor het lijkt op een ademhaling in licht. De stenen symboliseren zo het leven dat nu in de gemeenschap gemist wordt.

De geplande raadsvergadering begint maandag na de herdenking.