Jeugdteam De Watermannen gaat voor derde landstitel

Wolvega Het Nederlands kampioenschap indoor touwtrekken is zaterdag 1 februari in sporthal De Steense in Wolvega. Broers Rick, Timo en Nico Uittenbogaard uit Oldeholtwolde maken deel uit van het jeugdteam van touwtrekvereniging de Watermannen. Het team maakt een goede kans om de derde landstitel te behalen.

De Watermannen komt op het NK uit met een sterk jeugdteam. Dit team bestaat uit de drie broers Uittenbogaard, Doede Graafsma (Parrega), Melanie van der Heide (Marknesse) en Thomas Bloemenkamp (Holten). Het team werd vorig jaar en in 2018 Nederlands kampioen in de jeugdklasse. Dit jaar heeft het team wel een ander anker, de achterste persoon die aan het touw staat. Thomas Bloemenkamp neemt deze taak op zich. Een groot deel van dit jeugdteam traint in het jeugdselectieteam van Nederland ook voor het wereldkampioenschap, eind februari in Ierland.

Vrouwen

Naast het jeugdteam is er een damesteam van De Watermannen actief op het NK. Dit team bestaat uit zes vrouwen: Sandra van der Heide (Marknesse), Melanie van der Heide (Marknesse), Jiska Schellens (Heerenveen), Janna van Velzen (Gorredijk), Alies van der Weide (Dedemsvaart) en Grietje Stoker (Wirdum). Janna van Velzen en Jiska Schellens zijn dierenarts in Friesland en nemen al voor de derde keer deel aan het NK touwtrekken. In wisselende samenstellingen kwam dit team ook uit in 2017 (Nederlands kampioen) en 2018 (2e plaats) op het NK. Deze maanden trainen de dames drie keer in de week, om op het NK een goed resultaat neer te kunnen zetten. Een deel van hen is bovendien geselecteerd voor het Nederlands vrouwenteam dat meedoet aan het WK.

Mixklasse

Ook in de mixklasse is de Watermannen vertegenwoordigd. In deze klasse wordt er touwgetrokken met vier mannen en vier dames. De definitieve samenstelling van dit team wordt binnenkort bekend gemaakt.

De organisatie van het NK is in handen van de Watermannen uit Oldeholtwolde in samenwerking met de Nederlandse Touwtrek Bond (NTB). Onlangs gingen veel materialen voor het NK verloren door een grote brand in Oldeholtwolde, waarbij ook de trainingslocatie van de touwtrekvereniging in vlammen op ging. Met hulp van omliggende verenigingen legt De Watermannen de laatste loodjes richting het NK af.

Het NK in De Steense is van 9.00 tot 18.00 uur. Veertig ploegen uit het hele land nemen deel, waaronder vijf Friese touwtrekverenigingen.