NiekHoort
Door Niek van der Oord

Met het afsteken van vuurwerk gaat het dezelfde kant op als met roken

Het was in mijn jeugd ondenkbaar dat roken zo in de ban zou worden gedaan als nu het geval is. Gaat het met vuurwerk afsteken dezelfde kant op?

Ik verwacht het en eigenlijk hoop ik het ook van harte. Ooit op mijn dertiende rookte ik samen met een nichtje stoer een sigaret. Het smaakte ongelooflijk vies en ik heb nooit weer gerookt. Helaas wel ‘meegerookt’ met familie, vrienden, collega’s en onbekenden die thuis, op het werk en in het uitgaansleven ongestoord konden paffen.

Niet-roker snoof nicotine op

Als niet-roker snoof je waar je ook kwam een flinke portie nicotine op. Bovendien stonk je kleding een uur in de wind. Niet-rokers valt dat extra op. De maatregelen die de overheid in de loop der jaren nam om het roken aan banden te leggen, vond ik niet meer dan logisch.

Hetzelfde geldt voor een vuurwerkverbod. Natuurlijk speelt mee dat ik zelf een enorme hekel heb aan de enorme knallen die worden veroorzaakt. Als peuter namen mijn ouders me ooit mee naar het grote vuurwerk dat als afsluiting van de TT in Assen werd georganiseerd. Volgens de overlevering liet ik na afloop weten de kleuren wel leuk te vinden, maar de ‘snalletjes’ niet.

Liever vandaag dan morgen afschaffen

Nu bijna 60 jaar later denk ik er nog net zo over. Als je ziet en leest wat de schadelijke effecten van vuurwerk zijn, denk ik liever vandaag dan morgen afschaffen. Ook in deze krant hebben wij in het verleden slachtoffers van vuurwerk aan het woord gelaten. Elk jaar is het weer raak, maar berouw komt altijd na de zonde.

Ook (huis)dieren hebben het zwaar te verduren van vuurwerk. Nu bovendien steeds meer de schadelijke milieueffecten in beeld worden gebracht, is een verbod dichterbij dan ooit.

In elk geval wil de politiek een eind maken aan het zware knalvuurwerk en het afsteken van vuurpijlen. De burgemeesters in de Stellingwerven vinden dat een verbod niet lokaal maar landelijk moet worden geregeld. Volgens burgemeester Van de Nadort (Weststellingwerf) is handhaving een punt, want volgens hem is de politie overbezet.

Streng controleren bij de grens

Zijn collega Oosterman van Ooststellingwerf wijst op het vuurwerk dat in Duitsland wordt gekocht. Om dat in te dammen zou er bij de grens streng moeten worden gecontroleerd. ‘Wil je wat bereiken dan moet dat echt vanuit de gemeenschap zelf komen’, vindt Oosterman. Ook volgens andere Friese burgemeesters is een verbod pas handhaafbaar als er draagvlak is. Van de Nadort geeft de voorkeur aan plaatsen waar mensen met elkaar op verantwoorde wijze vuurwerk afsteken, bijvoorbeeld georganiseerd door dorpsverenigingen.

Mooie vuurwerkshow spreekt aan

Dat idee spreekt me erg aan. Om te beginnen een mooie vuurwerkshow in de vier grootste dorpen in de Stellingwerven. Dan doe ik wel oordoppen in voor de ‘snalletjes’.