Weststellingwerf herdenkt Holocaustslachtoffers met tijdelijk lichtmonument in gemeentehuis Wolvega

Wolvega - De gemeente Weststellingwerf herdenkt eind januari Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat vanaf 22 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht.

Op maandag 27 januari, op Holocaust Memorial Day – de dag dat Auschwitz werd bevrijd – is ’s avonds een openbare herdenking bij dit monument.

104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers

Het monument Levenslicht is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen bij het monument maken met de stenen van andere Levenslicht-monumenten het aantal 104.000, in herinnering aan de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op waardoor het lijkt op een ademhaling in licht. De stenen symboliseren zo het leven dat nu in de gemeenschap gemist wordt. Het monument kan door inwoners op werkdagen van 22 tot en met 31 januari 2020 worden bezocht. Dit kan tijdens normale openingstijden en daarnaast op werkdagen van 16.30 tot 18.00 uur.

75 jaar geleden

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Landelijk en lokaal worden daarom herdenkingen en vieringen georganiseerd. Het tijdelijke Holocaustmonument hoort bij een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan 170 Nederlandse gemeenten doen hier aan mee, waaronder ook Weststellingwerf.