Vesuviusclub brengt geleend kunstwerk terug naar Rijswijk

Elsloo - Er stond een stevige wind en het was koud op de kade bij Rijswijk, maar de ontmoeting met Gelderlands gedeputeerde Peter Drenth was hartverwarmend voor de leden van de oudejaarsvereniging Vesuvius uit Elsloo.

Leden van de club zetten het geleende kunstwerk ‘Tot hier’ terug op de oorspronkelijke plek bij de veerpont ‘t Wijkse Veer. Als ludieke oudejaarsactie had de Vesuviusclub de letters opgehaald en in Elsloo gezet.

Bij de ceremonie was naast de gedeputeerde cultuurambtenaar Paul Stein van de provincie Gelderland aanwezig. Zij ontvingen net als de vertegenwoordiger van Disignmarking, het bedrijf dat namens kunstenaar Jan Kleingeld uit Leiden het kunstwerk maakte, een pakket met streekproducten en flessen Els en Berenburg. Ook vertegenwoordigers van de gemeente Buren, waartoe Rijswijk behoort, zagen toe hoe de leden van de club de bouten op de grondplaten zorgvuldig vastschroefden. De sporen van de opgraving werden na het plaatsen van de letters langzaam uitgewist met het aanvullen van de zwarte grond en het inzaaien met graszaad. Toen de werkzaamheden waren afgerond, werd gedeputeerde Drent, zo als te doen gebruikelijk bij een Vesuvius-ceremonie, gedoopt met Lindewater.

Blije gezichten

De gedeputeerde kon bij nader inzien wel lachen om de stunt. ‘Met de achterliggende gedachte van het waarom de Vesuviusclub deze ludieke stunt heeft uitgevoerd kan ik wel leven. Maar eigenlijk houd ik er niet van dat men spullen van andere mensen meeneemt. Ik ben blij dat het kunstwerk nu toch weer op zijn plaats staat.’ Ook de familie Kleingeld over de ontvreemding van het kunstwerk ingezeten, maar was blij dat de letters weer op de oorspronkelijke staan, zo liet ze persoonlijk aan de Vesuviusclub weten. ‘We nemen er even een Berenburgje op.’

De Samenwerking

Het zware handkrachtwerk lieten Vesuvius-leden over aan het kraanwerk van Jan Wemer en Jan Roelof Betten van loonbedrijf De Samenwerking in Elsloo, die ook de zeven letters van ieder 3,5 meter lengte naar Rijswijk vervoerden. De zeven letters van 3D-CorTenstaal had de vereniging al voor de kerstdagen opgehaald. Op de plek van het kunstwerk werd een groot spandoek geplaatst met de tekst ‘De Staat is het verstand kwijt, wij willen een nieuw beleid. Dus zijn we weg voor ‘enige tijd’. ‘Vervolgens bleef het lang stil vanuit Gelderland. Bijna niemand merkte het eigenlijk op dat de letters weg waren’, aldus de Vesuviusleden.

Onvrede en zorgen

Dit keer was de maatschappelijke onvrede en de zorgen het statement dat de 22-leden tellende club onder de aandacht bracht. Niet alleen de zorgen in bijvoorbeeld de bouw, de zorg en het onderwijs maar ook de problematieken die Elsloo ondervindt rond het stikstofprobleem en de PFAS-regels uit Den Haag. Direct na 1 januari nam voorzitter Doeke van der Berg van de Vesuvius contact op met de gemeente Buren, in de veronderstelling dat het kunstwerk op de uiterwaarden langs de Lek tot die gemeente behoorde. De gemeente Buren liet desgevraagd weten dat zij net als de Vesuviusclub contact had opgenomen met de provincie Gelderland. De provincie liet het kunstwerk plaatsen en is eigenaar van het kunstwerk. Vervolgens werd een geschikte datum voor het terugbrengen gevonden.