Alcohol is taboe voor college

Wolvega - Voor burgemeester André van de Nadort en zijn wethouders is alcohol de hele maand januari taboe. Het college doet mee met de campagne IkPas.

Samen met inwoners uit de gemeente willen zij de uitdaging aangaan om de eerste maand van het nieuwe jaar niet te drinken.‘Dat zal best even moeite kosten’, bekent Van de Nadort. Hij beschouwt zich zelf als een gezelschapsdrinker. Vooral een glas wijn bij het eten vindt hij lekker. ‘Dat doen we elk weekend.’

Gezonde leefstijl stimuleren

Over de vraag mee te doen aan de campagne hoefde Van de Nadort niet lang na te denken. ‘Als gemeente stimuleren wij een gezonde leefstijl van onze inwoners. Ik hoop dat de actie er toe leidt dat we ons bewuster zijn van de gewoonte om alcohol te drinken. Ik doe het vaak ook automatisch.’ Hij wijst ook op de voorbeeldrol voor jongeren. Veel deelnemers van IkPas voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.

Mini campagne

Het college drinkt zelf een maand geen alcohol, maar roept ook collega’s en inwoners op het goede voorbeeld te volgen. ‘Op het gemeentehuis zetten we een mini campagne op voor de medewerkers. Op ludieke wijze attenderen we hen op IkPas.’ De gemeente zet zich actief in om beschikbaarheid van alcohol voor jongeren terug te dringen. Een alcoholvrije omgeving zorgt er voor dat het alcoholgebruik onder minderjarigen daalt.

Mysterykids

Recent onderzocht Platform Nuchtere Fries of jongeren onder de 18 jaar in Friesland makkelijk aan alcohol kunnen komen. 17-jarige mysterykids testten dit op verschillende locaties zoals supermarkten en sportkantines. Ze konden nog vrij makkelijk aan alcohol komen. In Weststellingwerf is het nalevingspercentage 60%. Dit betekent dat bij 60% van de aankooppogingen geen alcohol is verkocht. Het gemiddelde nalevingspercentage in Friesland is 37%. Januari is bij uitstek de maand van de nieuwjaarsrecepties. Maakt dat het voor Van de Nadort extra moeilijk om geen alcohol te gebruiken? ‘Dat valt mee. Ik drink op recepties nooit alcohol omdat ik er zelf met de auto naar toe rijdt.’ En hij heeft één voordeel: ‘Ik hou niet van bier.’ Controle op naleving is er de komende maand niet. ‘Maar als we dit afspreken, moeten we het echt doen.’