NiekHoort
Door Niek van der Oord

Kans op Stellingwerfse winnaar Elfstedentocht wordt kleiner

Naarmate de tocht der tochten langer op zich laat wachten, wordt de kans op een Stellingwerfse winnaar steeds kleiner.

Het is al 23 jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst werd verreden. In 1997 was Henk Angenent de laatste winnaar. Er heeft nog nooit zo veel tijd tussen twee edities gezeten als nu. Het oude record stond op 8070 dagen, tussen de edities van 1963 (winnaar Reinier Paping) en 1985 (Evert van Benthem). Een blik uit het raam en op de weersvoorspellingen doet niet vermoeden dat er deze winter wèl een Elfstedentocht wordt verreden.

Dat vind ik als sportliefhebber jammer omdat de Elfstedentocht een met niets te vergelijken sportevenement is. Zelf was ik beroepshalve van de partij bij de tochten die Evert van Benthem won in 1985 en 1986. Wij waren daar in de eerste plaats voor Jan Eise Kromkamp, destijds de enige Stellingwerfse favoriet.  

Veel schaatstalent in de Stellingwerven

Hij deed aardig mee, maar kon zich niet binnen de top10 schaatsen. In de jaren daarop zonder Elfstedentocht, bulkten de Stellingwerven van het schaatstalent. Zondag bij het Nederlands kampioenschap in Thialf zag ik twee toppers in de herfst van hun carrière. Op 38-jarige leeftijd won Arjan Stroetinga op indrukwekkende wijze de massastart. Op nieuwjaarsdag verdedigt hij op het NK zijn nationale titel marathonschaatsen.  Dat kampioenschap heeft Stroetinga maar liefst zeven keer veroverd en ook woensdag behoort hij tot de kanshebbers.

Stroetinga kan ook op natuurijs prima uit de voeten. In 2010 won hij de natuurklassieker over 100 kilometer in Eernewoude en bij het Nederlands kampioenschap op natuurijs eindigde de Stellingwerver twee keer op de tweede plaats. Op natuurijs is Bob de Vries (35) helemaal in zijn element. In december 2010 werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs. Ook bij andere wedstrijden op natuurijs gaf de Haulenaar nadrukkelijk zijn visitekaartje af.

Tijd begint te dringen

Maar net als voor Stroetinga geldt, begint de tijd voor Bob de Vries te dringen. Hij is nog topfit en versloeg zondag bij het NK langebaan in Thialf op de 10 kilometer zijn boer Bart. Voor alle schaatsers is het winnen van een Elfstedentocht het mooiste dat er is. De Vries en Stroetinga hebben de pech dat zij al jaren op de toppen van hun kunnen presteren, maar dat de tocht steeds niet komt. Jan Roelof Kruithof uit Havelte kan er over meepraten. In zijn goede tijd was hij heer en meester op natuurijs. Toen er in 1985 eindelijk weer een Elfstedentocht kwam, was de Drentse krachtpatser net te oud om op het ereschavot te belanden.

Hetzelfde lot dreigt

Voor De Vries en Stroetinga dreigt hetzelfde lot. Elma de Vries, de zus van Bob, is inmiddels met schaatsen gestopt. Haar  was een Elfstedentocht tijdens haar actieve carrière niet gegund. Hetzelfde geldt voor Willem Hut uit Haulerwijk. Zijn dorpsgenote Manon Kamminga (27) is nog actief en behoort bij een eventuele Elfstedentocht tot de kanshebbers. Dit jaar werd ze tweede tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Weststellingwerf had met Crispijn Ariëns (30) een belangrijke kandidaat voor de zege.

Koning Winter moet meewerken

In 2017 won hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Qua leeftijd kan de Brabander Ariëns nog jaren vooruit, maar de Stellingwerfse sportman van 2014 is inmiddels van Wolvega verhuisd naar Heerde. Het voert dus wat ver hem nog als Stellingwerfse kanshebber te claimen. Mijn hoop is nog altijd gevestigd op Arjan (hoewel inmiddels ook buiten de Stellingwerven woonachtig) en Bob. Maar dan moet Koning Winter wel een keertje meewerken…