NiekHoort
Door Niek van der Oord

Veel reacties na oproep oorlogsverhalen

Er zijn gelukkig nog mensen die uit eigen ervaring iets over de Tweede Wereldoorlog kunnen en willen vertellen. Zelden kreeg ik zoveel reacties op een column als die van de vorige keer .

In 2020 is het 75 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Daar wil deze krant uitgebreid aandacht aan besteden. Veel verhalen over de periode 1940-1945 zijn in de loop der jaren opgetekend. Dat gebeurde vooral in kranten, tijdschriften en op radio en televisie. Van de Stellingwerfse oorlogsgeschiedenis is ook veel bekend.

Toch zijn er mensen die nog niet eerder hun verhaal hebben gedaan. Of destijds niet alles hebben verteld. Twee reacties kwamen rechtstreeks van mannen die de 90 inmiddels zijn gepasseerd. Soms waren het de kinderen die mij er op wezen dat hun vader of moeder nog iets te vertellen had. Of een buurman of verzorgster die mij op iemand met een interessant verhaal wijst.

Kinderen herinneren zich de bevrijding

Maar ook waren er mensen die als kind van 4 of 8 jaar de bevrijding meemaakten en daar nog herinneringen aan bewaren. Blijkbaar staat iets aangrijpends als de bevrijding voor altijd in het geheugen gegrift.

Er was iemand die vroeg aandacht te besteden aan de Stellingwervers die ruim na 13 april, 5 mei of 8 mei terugkeerden uit dwangarbeid/Arbeitseinsatz, als ze al terugkwamen. ‘U begrijpt dat hun familie en vrienden tijdens en na de bevrijding ongerust waren’, aldus de vrouw die mij mailde.

Gegevens zijn moeilijk te vinden

Gegevens zijn volgens haar niet of niet eenvoudig te vinden. ‘Er zal best een en ander zijn vernietigd in april 1945, maar het zwarte gat lijkt wel erg groot. Na eerst werklozen in Nazi-Duitsland aan het werk gezet te hebben, volgden in 1943 jongens geboren in 1922, 1923 en 1924. De oproepen in bijvoorbeeld de Hepkema (via Delpher, 1943, te vinden) hebben een grote impact gehad. Het was de gemeente ook onbekend dat er Stellingwervers in Kassel hebben gewerkt dat minstens tweemaal zwaar gebombardeerd is.

’ Er is 75 jaar na dato nog veel uit te zoeken met betrekking tot de Arbeitseinsatz. Wie meer kan vertellen over de Stellingwervers die te werk zijn gesteld en over hun terugkeer mag mij mailen of bellen.

De oorlogsverhalen worden volgend jaar in de aanloop van 13 april (bevrijding van de Stellingwerven) gepubliceerd.

 

Tips graag naar niek.van.der.oord@ndcmediagroep.nl of via 06-29074692