Provincie draagt bij aan It Petgat

Blesdijke - Voor de inrichting van het voormalig joodse werkkamp It Petgat in Blesdijke stelt de provincie via het Iepen Mienskipsfûns 20.500 euro beschikbaar.

Daarmee komt de realisatie van de plannen van de Stichting It Petgat weer een stap dichterbij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp It Petgat een strafkamp waar joodse mannen in 1942 naar toe werden gestuurd.

Bijna niemand van hen overleefde de oorlog. De geschiedenis van het kamp was in de vergetelheid geraakt. In 2003 onthulde overlevende Sjaak Stibbe een monument van de stichting Joodse Werkkampen dat aan de Nijksweg is geplaatst.

De eigenlijke kamplocatie ligt daar een paar honderd meter vandaan. Dat perceel midden in de weilanden koopt Stichting It Petgat. Op het terrein liggen nog fundamenten van de barakken die daar vroeger stonden.

Het bosperceel wordt toegankelijk gemaakt door er wandelpaden aan te leggen. Ook komen er informatiepanelen te staan. De gemeente verleende eerder dit jaar ook subsidie. Burgemeester en wethouders willen dat er volgend jaar in het kader van 75 jaar bevrijding een herdenking wordt gehouden.