Kerstbeleving Blesdijke trekt duizenden bezoekers; files voor de kasteeltrap

Blesdijke - Het dorpje Blesdijke heeft het afgelopen weekend ongekend veel bezoekers getrokken. Van heinde en verre kwamen mensen naar het vermaarde kasteel van Gregorius Halman om daar kerstsfeer op te snuiven. En natuurlijk om een kijkje te kunnen nemen in het imposante bouwwerk.

Normaal gesproken zijn de kasteeldeuren gesloten, maar voor deze gelegenheid (een kerstbeleving in en om kasteel Olt Stoutenburght) gingen de deuren open. En dat hebben ze geweten: meer dan 3.000 mensen hebben het kertevenement bezocht.

Een bijzondere showroom voor De Pauperhut

Kasteelheer Halman had zijn kasteel en tuin beschikbaar gesteld aan Nienke en José van de Pauperhut, een webwinkel in landelijke woonaccessoires. Zij wonen zelf in Marijenkampen, van oudsher een onderdeel van ‘De Maatschappij van Weldadigheid’, waar men hutten maakte van plaggen en turf door de paupers, arme mensen, waar soberheid en vlijt een rol speelde. Vandaar de naam ‘de Pauperhut’. Voor Nienke van der Kamp Halman - dochter van Gregorius - en José Kranendonk een mooie gelegenheid om hun spullen, in deze wel heel bijzondere ‘showroom’, te laten zien. Ook standhouders uit de regio waren uitgenodigd.

Eerder open

Zaterdag was de Kerstbeleving geopend vanaf 15.00 uur tot 21.00 uur en zondag vanaf 15.00 tot 19.00 uur. ‘Zaterdag was het al enorm druk en zondagmiddag zagen we al gauw in dat we een uur eerder moesten starten’, vertelt Wieja van der Kamp, die haar foto's in het kasteel exposeerde. ‘Omdat er zoveel belangstelling was, hebben we eerder de boel losgegooid, en dat is niet verkeerd geweest.’

Gregorius Halman bouwde dit kasteel eigenhandig

Het was zo druk dat er regelmatig files bij de trap ontstonden. Het is een smalle wenteltrap naar boven, die leidt naar de eetkamer, de werkkamer en de badkamer en mensen kunnen elkaar daar moeilijk passeren. Maar het was niet erg om even te wachten, omdat een koortje zorgde voor live kerstmuziek. Het blijft onvoorstelbaar hoe Gregorius dit kasteel eigenhandig heeft gebouwd. Al sinds begin jaren negentig is hij daar mee bezig en hij is nog niet klaar: momenteel is hij druk bezig op een van de torens.

Heksen uit Steenwijk

Ook buiten was van alles te doen; mensen konden er een hapje eten bij een foodtruck, ze konden zich warmen bij de vuurkorven, en de ‘Witches of Stone City’ waren prominent aanwezig in bijpassende outfits. Je kon je toekomst laten voorspellen en het prachtig verlichte kasteel werd door menigeen gefotografeerd.