Dit zijn de initiatieven rond 75 jaar bevrijding

Wolvega - Het is in 2020 op 12 en 13 april precies 75 jaar geleden dat Weststellingwerf bevrijd werd. Er worden momenteel allerlei initiatieven ontwikkeld om dit te vieren.

Op 8 januari 2019 heeft de gemeente zich aangemeld voor twee activiteiten, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het betreft een Expo-trailer en het plaatsen van een tijdelijk Holocaustmonument op of rond Holocaust Memorial Day (27 januari 2020).

Dodenherdenking

De plaatselijke comités organiseren zoals gebruikelijk de dodenherdenkingen op 4 mei.

Initiatieven in de samenleving

In enkele dorpen zijn initiatieven (aan het ontstaan) om de bevrijding 75 jaar te vieren. Boijl combineert dat mogelijk met de viering van 700 jaar Boijl op 12 april 2020. Nijeholtpade heeft onlangs informatie ingewonnen over subsidiemogelijkheden voor activiteiten.

Enkele koren hebben een plan opgevat om een concert te geven in Victoria Park Wolvega. Opera Spanga heeft het initiatief van de jeugdopera Anne en Zef die mogelijk in samenwerking met de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente kan worden uitgevoerd.

Een project wordt tevens opgezet rond het voormalig werkkamp It Petgat in Blesdieke.

Gemeentelijke subsidie

Uitgangspunt van het college is: uit het dorpenfonds 2020, subsidie beschikbaar te stellen aan de Plaatselijke Belangen en wijkverenigingen van eenmalig 500 euro voor concrete initiatieven.